Зареждаме си телефона на зимната маркировка в планината (ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВОСТИ)

Зареждаме си телефона на зимната маркировка в планината (ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВОСТИ)

GPS системи, разположени върху металните пилони на зимната маркировка в планините на България, ще позволят на планинските спасители да откриват по-бързо бедстващи туристи. Нова зимна маркировка, двуезични информационни табла по трансевропейските ни планински маршрути, маркирани вело- и ски алеи и аптечки са сред другите очаквани в скоро време удобства за планираните от страната и чужбина, които се подготвят от представители на няколко правителствени и неправителствени организации, каза за БТА Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. Пилотно ще се тества възможността в пилоните на зимната маркировка да има соларни зарядни за мобилни телефони.

Дачев съобщи, че се подготвя нова Наредба за туристическите пътища и туристическите пешеходни пътеки и маркировката към тях, която да замени сегашния Правилник за маркировката в България, който е от 1967 г., с актуализация от ДАНС през 2012 г. и отдавна не отговаря на европейските изисквания. Правилникът носи белезите на миналото време, когато за тази дейност се е грижила основно държавата чрез Българския туристически съюз, обясни Мирослав Дачев. В края на март представители на няколко организации, сред които Българския туристически съюз, Българския планинарски съюз, Туристическото дружество "Насам натам", Университетския аварийно-спасителен отряд, Трънско туристическо дружество, Вело клуб "Крива спица", МТБ.БГ и Сдружение "Алабак" са обсъдили проекта на новия поднормативен акт.

През последните две години БТС и представители на четири министерства обсъждат предложенията за промени. Темата за маркировките попада в компетенциите на министерствата на земеделието, към което са природните паркове - "Витоша", на околната среда, което се грижи за трите национални парка "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", на туризма и на младежта и спорта. Единодушно е мнението на експертите, че с новата наредба ще се ограничи безразборното поставяне на подобия на маркировки по планинските и горските туристически пътеки, а държавата вече ще може да налага санкции на самодейците маркировчици и на вандалите. Според БТС, към наредбата трябва да има и две приложения - за маркировките на маршрутите за велосипедистите в планините и приложение за ски маршрутите, коментира Дачев, който си спомня, че преди години от ски пистата "Стената" на Витоша до Княжево е имало маршрути на ски алеи.

Предлага се по наредбата водещо да е Министерството на младежта и спорта, защото според последните промени от 2019 г. в Закона за физическото възпитание и спорта, Българският туристически съюз предстои да получи статут на Национална организация за спортно-туристическа дейност. В бюджета на спортното министерство са предвидени средства за подобни дейности, коментира Дачев. Министерството на спорта ще е и контролиращият орган за спазването на новата наредба и ще има право да налага санкции и глоби. Към него ще има национален съвет с участието на представители на четирите ресорни министерства и ПСС, който да подпомага работата на ведомството.

България има три европейски пешеходни туристически маршрута: Е3 Ком - Емине; Е4 Драгалевци - Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка - Гоцев връх, на границата с Гърция; Е8 Боровец - ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция, и маркировката по тях трябва да стане двуезична - на български и английски език, каквито са европейските изисквания. Основно по тези маршрути се предвижда поставянето на нови информационни табели в преходните етапи на маршрутите, като се посочи, че от това място започва или завършва българската част на европейските маршрути. На някои места трябва да се подменя и зимната маркировка. Съществуващата маркировка е получила одобрение от Европейската асоциация за пешеходен туризъм, коментира Дачев. Той допълни, че това означава, че разходи ще има предимно за новите двуезични информационни табла със знака на европейската асоциация, в който ще бъде вписана и номерацията на европейските ни планински маршрути. Повече разходи ще са нужни за подмяна на падналата зимна маркировка, като само за Стара планина ще трябва да се подменят над 200-300 метални двуметрови пилона, които поради честото използване от мечки и елени за "масаж" на определени места са повалени. Финансирането на подмяната на тази маркировка се обсъжда да стане по линия на МОСВ чрез плановете за управление на националните паркове. Очакват се средства да има и от спортното министерство, и от БТС, ще се разчита и на спонсори.

Мечтата ни е на зимната маркировка да сложим соларни панели, което ще позволи на туристите да могат да зареждат мобилните си телефони, каза още Дачев. Вече е възложена такава задача на експертна група като пилотно това ще стане на няколко пилона в Пирин, Рила и Стара планина. Идеята е да се калкулира индикативна стойност на проекта, с който да се кандидатства за еврофинансиране на следващ етап, обясни Дачев. Друга полезна инициатива са аптечките по туристическите пътеки, като се предвижда такива да има в най-масово посещаваните маршрути в планините. Засега такива аптечки има например на Витоша и те се поддържат от доброволци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.