Писателят Владимир Зарев с наградата за духовен принос на името на Иван Вазов
4

Писателят Владимир Зарев с наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Големият български белетрист Владимир Зарев бе удостоен с наградата за духовен принос на името на Иван Вазов на гала церемония в Народния театър тази вечер. Авторът на романите „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Разруха“, „Светове“, „Чудовището“ и др. получи отличието от президента Румен Радев.

„За мен е изключителна чест да връча тази висока награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд родината“, каза държавният глава.

„В днешния сакрален и величествен с посланията си ден ми е трудно да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда на името на Патриарха на българската литература“, каза Владимир Зарев. „Вазов сам създаде една цялостна национална литература, освети и ни завеща завинаги част от националната ни съдба, превърна блясъка на словото си в национална памет“, каза още новият лауреат на отличието.

„Независимостта е достижение на свободните духом, затова именно тук, в храма на духовността е мястото, където подобава да отбележим 113-ата годишнина от тази паметна дата. Днес честваме Независимостта на България,  но се прекланяме и пред личността, без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език“, посочи още Румен Радев в словото си.  Президентът благодари на всички, които грижливо пазят делото и спомена за Вазов вече 100 години след неговата смърт.

„Като всеки човек, и Вазов е бил изпълнен със съмнения, но те никога не са хвърляли сянка върху убедеността му, че бъдещето на любимото му отечество е невъзможно без единение в името на идеалите, без съединителните сили на братски сговор, с който Вазов иска да живеят и да се трудят потомците му. Той вярва, че хората на духа могат да водят България към висините. Тази спасителна вяра трябва да превърнем в спасително дело. Сцената на която се намираме винаги е живяла под знака на това усилие“, отбеляза Мариус Донкин – директор на Народния театър.

„Вазов е предопределен да бъде сред просветителите. За 71 години живот и 51 години творчество създава стихосбирки, стиховете, от които рецитираме и днес“,  посочи академик Дамян Дамянов, председател на фондация „Основа-та“. Вазов е единственият титулуван като народен поет и към неговата мъдрост народът се обръща в трудни моменти с надежда и очакване, каза още той.

Първите лауреати на приза през 2020 г. бяха акакд. Антон Дончев и дългогодишният директор на НГДЕК Гергина Тончева. Тържествената вечер продължи с „открита репетиция“ – откъс от премиерния спектакъл „Народът на Вазов“ от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева, чиято цялостна премиера е планирана за началото на октомври. Програмата продължава с изпълнения на симфоничния оркестър на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка. Водещ на галата е актьорът Дарин Ангелов.

По-рано днес десетки граждани се поклониха пред гроба на Иван Вазов в деня на 100-годишнината от неговата кончина. От името на Народния театър венец поднесе директорът на трупата Мариус Донкин. Сред присъстващите бяха актьорите Георги Мамалев, Емануела Шкодрева, драматурзите Мирела Иванова, Юрий Дачев и още много служители на Народния театър.

На 22 септември 1921 г. издъхва Иван Вазов. „Пръсва се сърцето му, побрало българските епохи, страдания, свобода. Цялата нация се сбогува със своя национален писател в продължение на дни. Поклонението е в тогавашния катедрален храм „Света Неделя“, а в деня на погребението целият път на безкрайното траурно шествие преминава покрай издигнати в памет на поета траурни пирамиди“, разказа драматургът на Народния театър Мирела Иванова.

 „Днес, 100 години след смъртта на Вазов, ние продължаваме да живеем в неговото слово и книги, да изпитваме скръбта от голямото духовно осиротяване, да живеем благословени със стихотворението му „Аз съм българче“, казва още Иванова.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.