Последно място в Европейския съюз по четене, предпоследно по математика и последно по природни науки. Това е класирането на България в най-новото изследване PISA (Programme for International Student Assesment – Програма за международно оценяване на учениците), което се провежда на всеки три години сред избрани на случаен принцип 15-годишни деца от цял свят.

За разлика от държавното оценяване, което пише от двойки до шестици Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) мери прилагането на знанията и оттам готовността на днешните тийнейджъри за внедряване в „истинския живот“. Оценката на ОИСР е двойка за българската образователна система, двойка за министъра, двойка за учителите, двойка за авторите на учебниците и учебните програми и диагноза за учениците. Според тази диагноза една трета от българските ученици на 15 са функционално неграмотни. Т.е. те може и да напишат малката матура, може дори да издържат и голямата, но когато завършат училище ще са с толкова празни глави, с колкото са били и когато са влизали в него.
Обследването на тийнейджърите показва това, което виждат родители, учители, педагози от извънкласни форми и аматьори анализатори в БГ-мама и сродни групи. Децата много учат, а нищо не знаят. Раниците все по-тежки, знанията все по-олекнали. Да се обяснява ниският статус на компетентност на българския ученик с икономическа криза и някаква беднотия, в която живеем, няма да е достатъчно и ще ни опровергаят резултатите на други страни – Виетнам и Украйна са пред нас, зад гърба ни са богатите Катар и Саудитска Арабия.
В областта на информатиката, математическите науки, физиката и чуждите езици български ученици се връщат със злато и сребро и там, където на научните дисциплини се гледа като на силов спорт – равни нямаме.
Проблемите са на ниво масово училище и класна стая, където животът си върви от звънец до звънец, от оценка до контролно, от заплата до заплата.
Българската PISA e сериозно наклонена, но не от вчера. Вчерашните резултати от PISA 2018 обаче са сигнал, че българската образователна кула вече е толкова полегнала настрани, че е чудо, че не се е срутила.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Панацеята е-здравеопазване

Електронното здравеопазване е нещо като извънземните. Всеки говори за него, но никой не го е виждал. Всъщност май го дискутираме през последните 10-15 години.

Защо не знаем къде са парите от втората пенсия?

Вторият стълб, допълнителното задължително пенсионно осигуряване е създаден да осигурява втора пенсия в допълнение на пенсията от ДОО. Всеки работещ може да се осигурява само в един универсален фонд и в един професионален.

Неволята и водната криза

Поредните тревожни новини от Перник за липсата на питейна вода с дни, съобщени от кмета на града, повдигат не по-малко тревожният въпрос за бездействие на институциите. Пред угроза за режим на водата е и областен център като Варна.