Пирогов: И възрастни, и деца се лекуват от хемофилия

Пирогов: И възрастни, и деца се лекуват от хемофилия

"Пациентите с хемофилия търсят помощ в болница "Пирогов" при спешни състояния като кръвоизливи след травми и фрактури, неотложни оперативни интервенции или при кървене в мускули и стави. За последните 10 години около 100 пациенти с хемофилия са получили помощ при нас, 110 от тях са деца" , обясни доктор Евгения Шурлиева, началник на Лабораторията по трансфузионна хематология в най-голямата спешна болница в страната.

В света 300 000 души страдат от хемофилия. Това е рядко генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване или неспособност за кръвосъсирване, което води до кръвоизлив и
животозастрашаващо състояние. Ключова роля за благоприятния изход при лечение на спешните пациенти с хемофилия е комбинацията от добри специалисти - хирурзи, травматолози, неврохирурзи и правилната трансфузионна терапия с кръвни съставки и коагулационни фактори.
"В болница "Пирогов" е утвърден алгоритъм на поведение при спешен прием. диагностика и специфична трансфузионна терапия при такива пациенти . Част от децата с хемофилия получават профилактична терапия с концентрати на коагулационни фактори. При повечето пациенти с хемофилия концентрати на фактори на съсирване са прилагат само при нужда. Пациентите с хемофилия се обучават и сами да прилагат фактора на съсирването" , каза още доктор Шурлиева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.