Пиратски сайт краде „Телеграф“

Пиратски сайт краде „Телеграф“

Използва името на вестника с разширение BG, собственикът на ментето Велчо Найденов копира и портала за филми Замунда

Пиратски сайт използва неправомерно името на вестник „Телеграф“, за да трупа рейтинг, посещения и печалби. Порталът www.telegraf.bg не само че работи в нарушение на Закона за марките и географските означения, защото копира оригиналния портал, но и директно краде новини, публикувани на страниците на вестник „Телеграф“.

Собственик на ментето е Велчо Николаев Найденов, показа проверка в регистъра на сайтове с домейн BG. 40-годишният мъж е регистрирал на свое име клонинга през 2015 г. Интернет адресът на ментето се различава само по две букви от оригиналния сайт на вестник „Телеграф“. Дизайнът на сайта и шрифтът на името са откраднати от сайта на английския вестник Тhe Telegraph.

Според IT специалисти и разследващи от МВР целта е проста – когато някой потребител се опита да намери в търсачката на Гугъл легитимния сайт или да го зареди, да попада на клонинга. По този начин се трупат посещения на гърба на истинския сайт на вестник „Телеграф“. Отделно от това когато се натрупат повече импресии, собственикът може да реши да продаде ментето и да определи по-висока цена заради посещенията, които са реални, но са на чужд гръб.

Репортерска проверка показа, че новините в портала на Найденов не са авторски – той или служителите му преписват текстове от други медии, които са цитирани. Има обаче и изключения. На 9-и януари във вестник „Телеграф“ е публикуван текст със заглавие: „Мафиот убива сина на Христо Шопов“. Ден по-късно същата новина с абсолютно същото заглавие се появява и в пиратския сайт. Като източник обаче не е посочен вестник „Телеграф“, а друг сайт.

При така изградената схема на работа, ако потребител търси информация по ключова дума, която я няма в оригиналния портал, но е преписана в ментето, търсачката на Гугъл ще изкарва пиратския сайт преди истинския.

По същата схема Велчо Найденов е направил клонинг и на популярния сайт за сваляне на музика и филми „Замунда“. През 2007 г . той регистрира на свое име домейна Zamunda.bg. Тук клонингът дори графично прилича на истинския портал. От ментето обаче не могат да се свалят филми, а има само каталог от заглавия с описания към него. Предположението на разследващите в този случай е, че създателят на ментето е искал да изнудва собствениците на „Замунда“ с цел да купят клонинга, който им краде от посещенията.

При казуса с „Телеграф“ Велчо Найденов няма никакво право да създава клонинг с подобно име. Причината е, че марката „Телеграф“ е регистрирана в Патентното ведомство, обясниха юристи. Според член 13 от Закона за марките и географските означения правото върху марката включва правото на притежателя й да я ползва и да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използва в търговската си дейност знак, който е идентичен или сходен и може да заблуди потребителя. Разследващи компютърни престъпления посочиха още, че неправомерното използване на марката е престъпление по чл. 172Б от Наказателния кодекс, като за него законодателят е предвидил затвор до 5 г. или глоба до пет хиляди лева. За използването на марката вече са сезирани компетентните институции.


Върти с баща

си пет фирми

Името на Велчо Найденов фигурира в четири дружества, в които той участва като собственик или управител с баща си Николай. Всички те - „Уин“, „Планета“, „Уни“, „Сделка.БГ“ и „Тийн“ са регистрирани на един и същ адрес в Добрич. В предмета на дейност е посочено разработване на софтуер или дейности в областта на компютърните технологии, показва справка във фирмените регистри. Велчо е собственик и на дружеството „Секс“ с предмет на дейност далекосъобщения. Единствено то е регистрирано на друг адрес в Добрич и в него Найденов е собственик не с баща си, а с друго лице на име Добромир.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.