0

П ирамиди, фараони и пищни накити. Така можем да обобщим екстравагантното ревю на френската модна къща „Шанел“, което се проведе преди дни в Ню Йорк.

Пирамиди, фараони и пищни накити. Така можем да обобщим екстравагантното ревю на френската модна къща „Шанел“, което се проведе преди дни в Ню Йорк.

Терен за бляскавото събитие, за което дизайнерът Карл Лагерфелд черпи вдъхновение от Древен Египет и от художествените занаяти, даде прочутият музей „Метрополитън“.

За декор около котешката пътечка послужи  дареният на галерията древен храм Дендур.

Малко преди ревюто в Голямата ябълка се появиха постери, изобразяващи манекенка с култовия тайор, станал символ на „Шанел“, носеща корона и факел, наподобяващи тези на Статуята на свободата. Но главния акцент на артистичния директор на модната къща Лагерфелд все пак падна върху

неговата "холивудска визия" за Древен Египет

Тя бе вдъхновена от филма "Клеопатра" на Джоузеф Манкиевич от 1963 година с участието на Елизабет Тейлър. Немският дизайнер смеси гените на френския бранд с тези на фараоните, като представи тайори в комбинация с традиционните древноегипетски дълги рокли, познати ни от изображенията в гробници.

„Шанел“ пусна на пазара серията „Художествени занаяти“ още през 2002 г. По традиция всяка година модната къща представя колекция от нея в голям град, който е бил от особено значение за марката. С тази линия световноизвестният бранд изтъква значението на специализираните занаяти, съпътстващи висшата мода. Украшенията в актуалната серия, които красят моделите, се появяват под формата на пищни огърлици на моделите или като полускъпоценни камъни на презрамките.

Преобладаващите цветове в колекцията са

бяло, златисто, черно и синьо

Повечето от моделите дефилираха със златни обувки и ботуши.

Сред звездите, които аплодираха моделите от една ръка разстояние, бяха Пенелопе Крус, Джулиан Мур, Блейк Лайвли, Даян Крюгер, София Копола, Марион Котияр, Ела Хънт, Лили Роуз Деп и Хелена Кристенсен.

Американският певец и музикален продуцент Фарел Уилямс пък се разходи редом до манекените по подиума.