Пипваме хламидия от мокрите бански, докарва безплодие

Пипваме хламидия от мокрите бански, докарва безплодие

Деца отключват алергии от хлора във водата

Шезлонгите край басейните сеят гъбички, срамни брадавици и маса кожни инфекции, които се предават при допир. Заразяването става още по-бързо, ако човек има малки ранички или жената скоро преди това е ходила на кола маска. За това предупредиха специалисти по кожни и венерически болести.

Затова и националния консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев съветва да се сяда и ляга на тях само върху хавлия, като тя трябва да покрие напълно съоръжението. В никакъв случай на него не бива да се опират голите крака, тъй като човек може, като нищо, да завъди гъбички или да се зарази с кожна екзема. Причината е, че колкото и персонала да се грижи за хигиената, не е ясно дори за минути какъв човек е лежал на шезлонга преди вас. Пак по същата причина не бива да се разхождаме боси по плочките на басейна или под душа.

Дерматолозите предупреждават да се избягват занемарените басейни. Когато излизате от водата, веднага подсушавайте краката си, за да намалите риска от заразяване и развитие на микози. Не ползвайте джапанките на човек дори от компанията, макар и за малко.

Гъбичките се проявяват със силен сърбеж между пръстите на краката, лющене и цепене на кожата. Те са упорити и лечението им може да продължи с месеци.

Басейните са благоприятна среда и за зараза с полово преносими болести като кондиломи и хламидия. Ако те са дезинфектирани и хигиената в тях е добра, въпросните микрооганизми умират веднага. Точно затова трябва да се подбират добре поддържаните басейни.

В естествените водоеми като язовирите, езерата, реките, където много хора прекарват свободното си време, също има опасност от зарази. На тези места се разпространяват най-вече стомашно-чревните инфекции.

Дори водата в басейна да е чиста, преди да се потопите в него се информирайте за температурата, количеството минерали, ако тя е минерална и с какви препарати се дезинфектира. Всички тези данни управителите са задължени да излагат на табла на достъпни места, като първото от тях е непосредствено до входа, за да са наясно клиентите къде отиват.

Децата са особено чувствителни към химикалите. Хлорът, който е в основата на повечето съвременни дезинфектанти, може да отключи алергия при хлапетата, както и при хората с по-чувствителна кожа. Ако малко след първото потапяне усетите специфично щипане или мравучкане по тялото си, не плувайте повече. Това означава, че персоналът е прекалил с дезинфектанта, за да се застрахова срещу евентуални медицински неблагополучия.

Дори да са спазили всички тези съвети на лекарите, жените не са застраховани от зарази. Оказва се, че те могат да се заразят с коварни хламидии, ако не си сменят банските със сухи, след като са плували. Освен това, проф. Кантарджиев препоръчва на представителите и на двата пола да вземат душ след излизане от басейна. Той припомни, че хламидалните инфекции проявяват два-три месеца след заразяването и се развиват, без човек дори да подозира за тях.

Пораженията стават ясни, когато се окаже, че жената не може да забременее, казва специалистът.

Към проблема късно диагностициране се прибавя и това, че не малка част от кожно-венерическите диспансери бяха закрити. Затова лекарите съветват веднъж в годината да се прави рутинен тест.

Те сочат морето като много по-безопасно от закритите водоизточници, тъй като в солената вода играе роля на своеобразен дезинфектант.

Независимо от това, не тръгвайте на почивка без да се заредите с антибиотични пасти и спрейове, ако имате сериозно оплакване или се безпокоите, че може да сте се сдобили с курортен „сувенир“, потърсете лекарска помощ, съветват медиците.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.