0

К акто многократно сме писали, алелопатията – науката за това кои растения са добри съседи и кои не трябва да отлеждаме в близост, ни помага да имаме добра реколта, без непременно да е нужно да пръскаме с препарати срещу болести и вредители.

Растенията могат да си помагат взаимно както срещу неприятели, така и да си пазят сянка и по този начин да помагат за задържане на влагата в почвата. И не само това – има култури като фасулът, които фиксират азота и така съдействат за обогатяване на почвата с този елемент.

Пиперът може да се намери в почти всяка градина. Затова е важно да знаем с кои други култури живее в симбиоза и с кои не вирее в добросъседство.

Както многократно сме писали, алелопатията – науката за това кои растения са добри съседи и кои не трябва да отлеждаме в близост, ни помага да имаме добра реколта, без непременно да е нужно да пръскаме с препарати срещу болести и вредители.

Растенията могат да си помагат взаимно както срещу неприятели, така и да си пазят сянка и по този начин да помагат за задържане на влагата в почвата. И не само това – има култури като фасулът, които фиксират азота и така съдействат за обогатяване на почвата с този елемент.

Пиперът може да се намери в почти всяка градина. Затова е важно да знаем с кои други култури живее в симбиоза и с кои не вирее в добросъседство.

Семейство


Пиперът принадлежи на семейство Картофови. Към същата фамилия спадат доматите и патладжаните. Членовете на едно семейство имат общи неприятели и могат да бъдат нападнати от едни и същи болести. Затова много често се препоръчва да не ги отглеждате заедно.

Но понякога ползите от групирането на растения от едно семейство са повече от негативите.

Специално по отношение на семейство Картофови повече проблеми има, ако ги редувате на едно и също място. Ако ги засадите по едно и също време на едно място обаче ще можете по-лесно да извършвате сеитбооборот.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че доматите могат да хвърлят сянка в някаква степен върху пипера. По този начин помагат да се задържа достатъчно влага в почвата, а това е от полза за пипера.

Друг представител на семейство Картофови – патладжанът, също е добър съсед за пипера. Делят общи неприятели, но отглеждането им заедно улеснява сеитбооборота.

Добър съсед на пипера е бамята. Двете култури обичат влагата. Както доматите, бамята предлага на пипера сянка и заслон и по този начин помага за запазване на влагата в почвата.


Царевица


Царевицата също вирее добре с пипер. Като високо растение тя също хвърля сянка върху пипера и помага за задържане на влагата. При силен вятър прави заслон и не позволява на пипера и на почвата да се изсушат. Някои казват, че царевицата също така действа като капан за листните въшки и предпазва пипера от този неприятел.

Фасулът като азотфиксиращо растение помага за обогатяване на почвата с азот, което е от полза, както за пипера, така и за много други култури.

Краставици


Друг подходящ партньор за чушките са краставиците. При тях ползата отново е, че хвърлят сянка.

Лукът и чесънът също са добри съседи с пипера. Мирисът им отблъсква редица неприятели като листните въшки, зелеви червеи и т.н.

Морковите също са подходящи – те отново задържат влага в почвата и потискат плевелите. От което пиперът само има полза.

Има обаче и култури, които са лоши съседи за чушките. Такива са например картофите. Въпреки, че са от едно семейство, те не трябва да се садят наблизо. Причината е, че ще имате куп проблеми с болести и неприятели. Освен това, когато вадите реколтата с картофи, можете да нараните чушките.

Не садете чушките и до зеле, броколи, карфиол. Причината е, че тези култури виреят при съвсем различни условия. Пиперът се чувства най-добре в леко кисели почви. Докато зелеви обичат неутрални до леко алкаллни. Друг негативен ефект е, че културите могат да се конкурират за хранителни вещества и влага.

Лоша компания за пипера е и кайсиевото дърво. Причината е, пиперът може да зарази овошките с гъбична болест и това да ви причини куп главоболия.



Копърът привлича полезни насекоми


Копърът и магданозът са среди добрите съседи на пипера.

От една страна, копърът привлича полезни насекоми, които отблъскват нежеланите. Някои казват, че може и да подобри вкуса на чушките.

Магданозът, засят сред чушките, пък ще ви спести място в градината. Освен това ще осигури добро покритие над земята и по този начин ще спомогне за задържане на влагата и отблъскване на плевелите.