Изложбата „Манаки – история в снимки“ се открива в четвъртък от 19 ч. в столичната галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 55, където ще остане до 16 ноември. Тя продължава линията на галерията да представя значими автори от началото на ХХ век. Експозицията включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898-1935 г.

Желанието на двамата да съхранят времето им отрежда място в историята на световната кинематография като първите й майстори от Балканите. Но до края на живота си те остават верни и на фотографията, отнасят се към нея като към занаят и изкуство, използват всички й възможности като медия и дори се прехранват от нея.

Фотографският архив на Янаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) е съхранен благодарение на интереса на публиката към движещите се образи, които двамата създават през първите години на ХХ век. Значимостта им, особено за Балканите, често е силно подчертавана. Това е излишно, тяхното наследство и така е достатъчно ценно, за да им запази място по върховете на европейската култура и визуална памет. За това колко високо са ценени братя Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Фотографското наследство на Манаки от Гърция, Македония, България се състои от 18 513 негатива, вкл. 7115 стъклени плаки. Към тях можем да добавим и 10 952 оригинални хартиени копия и голям брой автентични документи. Изложбата е резултат от 15-годишно проучване на архива на братята от куратора Роберт Янкулоски. Показаните фотоси са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки. Чрез новите дигитални технологии копията разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху плаките.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кой може да пее като Фреди Меркюри

Ново онлайн приложение дава възможност да се изчисли приликата на гласа на всеки негов ползвател с този на феноменалния вокалист на Queen Фреди Меркюри. Инструментът се нарича „Фредиметър“ и анализира интонацията, тембъра и мелодията на съответния изпълнител, който има избор от 4 песни на групата, с които да се пробва.

Никълъс Кейдж играе себе си за завръщане в холивудския елит

Актьорът Никълъс Кейдж вероятно ще изиграе самия себе си в бъдещия филм „Непоносимата тежест на огромния талант“ (The Unbearable Weight of Massive Talent), съобщи „Холивуд Рипортър“. Според изданието продуцентската компания Lionsgate се намира на финалната права на преговорите за придобиване на правата за реализация на филма, отвявайки конкуренцията на сериозни претенденти като HBO Max и Paramount.