Част от българите, за да икономисат ток, готвят на газ от бутилка. Колко от тях обаче спазват мерките за безопасност за боравене за опасния резервоар за гориво и уредите, свързани с него, е друг въпрос.

Най-рисков, оказва се, е стремежът ни да икономисаме някой лев и да заредим бутилката на колонката за пропан-бутан на бензиностанцията, вместо на пълначния пункт, където газта е по-скъпа. При първия, по-икономичен вариант рискуваме бутилката да се препълни и така да увеличим рисковете от изтичане на газ и експлозия. Почти всички случаи на подобни нещастни случаи у нас са били свързани с препълване, комбинирано с неизправен вентил или оставянето на балона до отоплителен уред. Последното е върхът на глупостта. Сякаш втечненият газ е вода, която трябва да се подгрее, за да не замръзне. Друг опасна идиотщина е използването на туристическа бутилка в къщи, а тя е предназначена само за навън.

Подобно на гаменската самоувереност на част от шофьорите по пътищата ни и неграмотното използване на газови уреди крие много рискове, не само за ползвателите им. Гръмването на бутилка с пропан в жилищен блок може да има непредвидими последици и за съседите. Дали пък не трябва и за това да се минава поне еднодневно обучение?

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.

Принцове и просяци

Оказва се, че никак не е лесно да бъдеш просяк, когато си бил принц и обратното – да си принц, когато си бил просяк. Марк Твен ни е разказал тази драма още през 1881 г. и оттогава или се играе по театри, или е екранизирана в киното. Доколко са ни останали поуки от тези показвания е друг въпрос.

Вода и национална сигурност

В момента у нас всички са хидролози. Или поне такива са всички, които не ги мързи да се изказват по темите, свързани с водата, с язовир „Студена“ и с един бивш министър на околната среда и водите. И с един нов министър на тези важни неща, дето по собствените му думи се е дал курбан, за да спаси правителството и държавата. Което беше казано на шега, но май не е много далеч от истината. Да му пожелаем успех, впрочем, защото, ако има такъв, той ще е успех за всички. Както и неуспехът му ще бъде общ, да не дава Господ.