0

Е дно от най-любопитните рецепти, която покорява всеки гостенин на семейството са домашните кубети с домашен кетчуп.

Едно от най-любопитните рецепти, която покорява всеки гостенин на семейството са домашните кубети с домашен кетчуп.

Тъй като на трапезата не се слага никаква храна от магазина, всеки ден се пече хляб. Изплозва се пшеница, която те си произвеждат и я мелят на близка мелница.
Неизядения хляб се реже на кубчета и се овалва с магически от Пелевену риган и други подправки и се пече. Те са прекрасно мезе дори за вино, разказва смеейки се Теменужка Матева . Особено любими за семейството са когато се полеят с домашно приготвения кетчуп. Неговите съставки са повече от апетитни.


Кубети
Кетчупът съдържа зелени и червени чушки, ябълки, лук морков, канела, задължително карамфил и много домати. Съставките се варят. Смилат се през преса и се сварява до гъстота. Получава се невероятен сос за пици, спагети, само да си го намажеш на филийка или просто да полееш кубетите. Понякога добавя и босилек, защото е по-специфична подправка и не всеки я харесва. Мазнината е 1 кафейна чаша на 8 кг продукт.
Майка
Лютениците, които приготвят са три вида. Първата, която е и най- пикантна се предава от баба на майка. Всичко се пече на тенекия върху жив огън на двора. Чушките и патладжана са пекат, а доматите се изваряват, преди това се настъргват на ренде. След това се смесват и се запържват с мазнина на жив огън. Дргите лютеници се варят, а в една от тях се добавя тиква, която децата много обичат. Те са по-леки.
Топ
Сред деликатесите са желето от дюли и мармеладът от шипка. С желе от дюли се приготвя и домашно варено пиле, което след това се овалва с дюлевия еликсир и се пече с червен пипер и масло, вместо с мед. А с шипковия мармелад освен за филия и масло се слага като топинг на сладолед вместо шоколад.