Пикник по време на пандемия

Пикник по време на пандемия

Hi guys

Дойде дългоочакваният момент, в който да ви разкрия perfect place за разходка сред природата по време на пандемия от коронавирус в София. При това напълно законна и без да се притеснявате, че може да ви глобят или even worse – гологлавия генерал, който денонощно гледамте по телевизията да се възмути от вашето неспазване на любимата му заповед: „Да не излиза!“

I know, каня се от няколко седмици да в иразкрия това sacred място, но все ми идват някакви уж по-важни истории на ум, с които да ви занимая. А, какво по-важно в момента нещо, от това да подишаш малко чист въздух и да се порадваш на природата. Тазседмичният сняг се стопи after all и вече трети ден навън пече слънце. Дори от строгия, но справедлив кризисен щаб се смилиха и признаха, че обмислят да разрешат контролирано посещение на паркове и градинки.

Off topic: Понеже от the government за пореден път заявиха, че няма да забраняват църковните чествания за Великден, can you imagine как кореспондира това с иначе страстнто желание на същите тези хора, да задължат всички да носят маски. Отиваш на великденска литургия, полицаят стои до попа и ти казва: „Don’t worry можеш заедно с още хиляди хора да лапнеш една и съща лъжица със свето причастие от ръцете на свещеника.“ В мига, в който си отваряш устата, обаче ченгето ти кресва: „Stop, свалил си си маската – 5000лв. глоба“. Генерал Шайскопф от „Параграф 22“ щеше да е много щастлив от този развой на събитията. И после викат – по темата с маските няма консенсус в обществото. То няма консенсус между техните уши..but forget it!

Tемата беше за picnics сред природата, при които да не се притесняваме, че от някой храст ще изскочи ген. Мутафчийски, ще си свали очилата и ще ни погледне разочаровано, сякаш току-що е спипал любимото си внуче да рови в папка озаглавена “XXL”, скрита в няколко поддиректории на личния му компютър.

И да не ми е името Конан Дъфи, ако не ви разкажа най-сетне за най-подходящото място край София за карантинни пикници. Все пак една от причините да се преместя от Лондон да живея в „Овча купел“ беше именно, за да опозная красивите кътчета на прекрасната ми нова родина България. А, по време на карантина най-прекрасното природно кътче е – well това, което въобще можеш да посетиш.

Тайната на това място се крие зад името „Български общ народен студентски съюз“. Това е една от комунистическите организации в началото на миналия век, в която са членували студенти увлечени от левите идеи. От БОНСС са тръгнали редица известни партизани като Адалберт Антонов -Малчика и Лиляна- Блага Димитрова. Организацията си партнира с проословутата РМС, а в последствие се влива в Съюза на народната младеж, който пък през комунистически режим се преименува на so called Комсомол.

So, преди да станат страшни партизани, студентите социалисти са си правили излети и екскурзии сред природата край София, където са обсъждали триумфа на работническата класа над прогнилия капитализъм, а вероятно и други работи, които 20-годишните младежи и девойки правят сред природата, далеч от очите на родители и учители.

Въпросната местност в полите на Люлин планина, където са се изливали основите на комунизма днес е наречена на името на „Българския общ народен стутентски съюз“ (БОНСС) – Бонсови поляни.

До Бонсови поляни се стига много лесно mate. Само трябва да познаваш София толкова добре колкото някой стругар познава трите пръста на лявата си ръка. Защо ли, because топографията в Шопския край се възприема по-скоро като философска наука. Горна Баня for example (откъдето се минава за Бонсови поляни) против всякаква логика не се намира до Долна Баня. Не, Долна Баня е градче на другия край на Софийска област. А под Горна Баня се намира – Овча купел. За сметка на това над Горна Баня е вилна зона „Люлин“, тя обаче няма нищо общо с едноименния квартал, който се намира на 10 километра от там. On the other hand в кв. „Люлин“ има метростанция наречена „Западен парк“, а в самия кв. „Западен парк“ метростанцията се нарича „Вардар“ по името на булевард, който преминава през съседните квартали „Илинден“ и „Гевгелийски.

Дотук с географията. Пътят за Бонсови поляни мога да ви го обясня по два начина: Ако сте от „Овча купел“ тръгнете не в посока центъра на София, а в обратната. Ако сте от която и да е друга точка на планетата Земя – ползвайте GPS.

Ние в Бонсови поляни стигнахме за 10 минути. Паркирахме отстрани на пътя, взехме си одеало и чантата за picnic и се настанихме на спокойствие върху свежата трева на стоплените от слънцето поляни. I know what you think mate, ние определено не сме единствените умници, които са се сетили за това колко приятно и леснодостъпно е да посетиш Бонсови поляни. Имаше стотици хора по същото време. Обаче въпросните meadows са толкова обширни, че можеш спокойно да се настаниш на десетки метри от най-близките ти съседи. И така карантината се спазва. Няма струпване на много хора на едно място, а на пракитка има струпвания на стотици хора на стотици различни места. И all of them са щастливи, тъй като са сред природата.

Бонсови поляни also e нещо като reality show на живо, тъй като околните хора са достатъчно далеч от теб, за да не си досаждате, но теренът е достатъчно равен, за да можеш да ги зяпаш на спокойствие. Ето, например аз отделих половин час да изучавам семейната сбирка от лявата страна на нашето одеало. Закръглена майка с изрусена коса и ластичен клин, която крещи по децата да внимават да не се оцапат, да се обличат, да не вдигат шум, да не й надуват главата и да се наслаждават на разходката. Предпубертетна дъщеря, която се цупи на всичко и на всички. Younger brother, който е забил нос в телефона и въобще не реагира на поканите на баща си да поритат топка. And of course бащата с впит анцунг комплект, бирено коремче, подстригана брада и задължителното в наши дни мъжко кокче на главата (Наистина не разбирам какво е това прехласване по мъжкия кок. Единственият мъж, който има man bun и изглежда като мъжкар е страшният пиратски капитан Флинт от сериала „Black Sails”, а и той самия имаше едни сцени дето се целуваше с мъже if you know what I mean), и of course бира в ръката. Това so typical middle class семейство може да го наблюдаваш безкрайно. Ако ти писне, обаче можеш да се надъхаш от енергията на майката с малко дете и бебе в количка, която сама гази из пляните, само и само да разходи полуделите си от домашния арест отрочета. Можеш да се впечатлиш и от 80-годишния дядо, който тича гол до кръста (in my experience където и да отидеш сред природата винаги рано или късно ся появява някой 80-годишен дядо гол до кръста, който тича за здраве) през поляните. You can admire и тийнейджърките събиращи тен по сутиени, но also и с предпазни маски. Сякаш са прочели в Wikipedia, че коронавирусът се лепи само по лицето и по циците и са взели предпазни мерки.

Като цяло, обаче ако не държиш да изследваш софийската фауна населила Бонсови поляни има и достатъчно nature beauty, на които да се наслаждаваш. Наблизо има пътека до едноименна хижа, която може да е затворена, но разходката през гората е приятна. В другата посока пък горския път води до Горнобански манастир, а за любителите на преходите за по-млко от час се стига до най-високата точка на Люлин планина – връх Дупевица.

Well, когато лежейки си на полянката признах на моята съпруга Додо, че много искам да покоря Дупевица тя ми залепи един шамар и ми каза да не си го и помислям. След това се изяснихме, но пак не ми се отвори парашута, тъй като Додо не искаше да влачи бременния си корем по баирите, само и само, за да може „нейният простак“ Конан после да разправя на пияниците пред блока, че цял ден се е забавлявал върху Дупевица.

Most important в цялата история, обаче е, че не могат да ви голбят за разходка на Бонсови поляни. Просто не могат, mate! Защото заповедта за забрана на посещения касае "паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места". А Бонсови поляни просто няма как да е нито едно от тези неща Причината е, че по края на поляните вече са изникнали гигантски триетажни къщи и дори на първа линия на едната поляна до последно някакви builders режеха нещо с флекс. А, ние законите в България ги знаем добре. Никой няма да разреши да се строят луксозни вили в паркове или на детски площадки. Am I right?

Така че Бонсови поляни освен приятно място за посещение, са място, на което не би трябвало да ви глобят за разходка и най-вече местноста позволява хем да се разходите на чист въздух, хем да не застрашавате себе си и околните от разпространението на този bloody Корона вирус.

Затова приятна разходка mate! На мен ми остана само да покоря Дупевица.


PS

Имам и други истории за пътуванията ми из красивите кътчета на България. Може да са ви по-интересни от тази, а може и да не са. I don’t know. Единствения начин да разберете е да посетите Фейсбук-страницата ми:

https://www.facebook.com/britanskiabejanec/

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.