0

П оливането на вече пикирания разсад от домати е от изключителна важност, за да е здрав и с високо качество. За целта е нужно умерено поливане, без преовлажняване на почвата.

Поливането на вече пикирания разсад от домати е от изключителна важност, за да е здрав и с високо качество. За целта е нужно умерено поливане, без преовлажняване на почвата.

Ако по обяд се наблюдава повяхване на растенията, сутрин се полива с 5-6 литра вода на квадратен метър.
Важно е да се поддържа оптимална температура, като за растежа и развитието на разсада най-благоприятни са температурите от 14 през нощта до 18 ˚C през деня при облачно време, а при слънчевото около 21-22˚C. При


максималната нощна температура трябва да бъде 18 градуса, а максималната дневна температура 25 градуса.
Врати
Оптималният температурен режим се поддържа чрез отваряне вратите на оранжерията. Когато в полиетиленовата оранжерия са изградени полиетиленови тунели, оптималният температурен режим се поддържа чрез проветряване на малкия тунел, а при слънчево и тихо време чрез отваряне на вратите.
През първите 5-6 дни от пикирането малкият тунел не се отваря, а при силно слънце се повдигат само двата края на полиетиленовото фолио.
В случай че има изсъхнали растения, навреме трябва да попълните местата с нов разсад. За доброто развитие на културите е хубаво две седмици след пикирането леко да разрохквате почвата.
Поддържането на оптимален хранителен режим е подходящо при допълнително вкореняване във фаза 4-ти - 5-и лист.
Ако растенията се развиват сравнително бавно, тогава трябва да ги торите с амониева селитра, като използвате 18-20 г/ м2. Азотният тор се разтваря в поливната вода или се внася преди разрохкването, ако почвата е влажна.
Закаляване
Закаляването на доматите пък се постига чрез продължително проветряване, ако доматите са покрити с полиетилен, със системно понижаване на температурите и привикване на растенията към по-ниски температури 14-16 градуса през деня и 10-14 градуса през нощта, и чрез засушаване на лехите 10-12 дни преди срока на засаждане.

Бордолезов разтвор срещу листни петносвания

Основните вредители при ранните домати са сеченето на растенията и листните петносвания.
За борбата с тях е необходимо повърхността на лехите, където ще се пикират растенията, да се полеят предварително с 0,5-процентов бордолезов разтвор, като количествата са 3-4 литра на квадратен метър. Целта е да се постигне предпазен ефект, защото така се унищожават причинителите на сеченето по разсада.
След като почвата в лехите леко засъхне, започвате да пикирате растенията. Ако се появят признаци на сечене въпреки третирането на лехите, тогава растенията се поливат с разтвор на превикур 0,2% или метил топсин 0,1%.
При поява на черни листни петна (Alternaria solani) се провеждат две предпазни пръскания с 0,075% скор или 0,2% дитан М45.
Първото се прави няколко дни след прихващане на растенията, а второто 2-3 дни преди изнасянето на полето. Разсадът е готов за засаждане на постоянно място 25-30 дни след пикирането. Качественият разсад има тъмнозелен цвят, еднакви междувъзлия по цялата дължина на стъблото и еднаква дебелина на стъблото. Около 3-4 дни преди изнасяне на полето растенията задължително се третират профилактично със смес от купроцин 0,4% и би 58 0,1%.

Пресаждаме под наклон с част от стеблото

Когато разсадът е прераснал, трябва да се засади в почвата не само с корените, но и с част от стъблото му, но не вертикално, а под наклон. Целта на това е да се увеличи възможността на образуването на адвентивни корени. Изкопава се продълговата ямка за посаждане и се поставя в нея корените и част от стъблото в хоризонтално положение, а върховете се изправят. Това се прави за да не попадат корените много на дълбоко, в по-студените пластове на почвата, където ще страдат и от липса на кислород. Заровената част от стъблото ще си пусне допълнителни корени, за да се храни и така ще се засили, а надземната му част трябва веднага да бъде привързана към кола, за да заеме вертикално положение. Важно условие за прихващане на изнесения на открито разсад е правилното му поливане. След засаждането на разсада се прави поливане на ръка, от корен на корен. За всеки корен трябва да се излее бавно, с изчакване, по 2- 2,5 л вода, която да попие и стигне до корените. По-нататък до пълното прихващане трябва да се поддържа почвата умерено влажна. В малката градина поливането дълго време може да се прави на ръка от корен до корен. Тъй като доматите извличат много хранителни вещества от почвата и я изтощават, необходимо е да бъдат подхранвани през време на вегетацията. Обикновено това се прави два пъти при образуването на първите плодове и след това, когато започне редовната беритба. Подхранването се прави преди поредното разрохкване на почвата около растенията с по 15- 20 грама амониева селитра на квадратен метър.