0

 

Пикирането е вторият етап на разсадопроизводството. Пикирането на гъстия разсад се прилага при доматите, пипера и патладжана.

 

Пикирането е вторият етап на разсадопроизводството. Пикирането на гъстия разсад се прилага при доматите, пипера и патладжана.

Също и при някои тиквови зеленчукови култури - краставици, тиквички и др. Растенията се пикират във фаза образуване на втори същински лист при културите от сем. картофови и във фаза семедели при културите от сем. тиквови.
Дълбочина и разстояние
За получаване на качествен пикиран разсад от значение са дълбочината и разстоянията на пикиране. Нормално развитият гъст разсад се пикира на дълбочина до семеделите. Това допринася за образуване на адвентивни корени, а отгледаните растения са по-изравнени и с по-дебели стъбла. За да се осигури на пикираните растения необходимата хранителна площ разсадните лехи предварително се маркират на разстояние 10x10 cm за доматите. 10х10 cm или 12x12 cm за патладжана и 8x8 cm или 10x6 cm за пипера.


Саксийки
Разсадът, предназначен за отглеждане в култивационни съоръжения, се пикира в пластмасови или целулозни саксийки с диаметър от 8 до 14 cm или в торфени кубчета е размери на ръба 5, 7 и 10 cm. В тях се пикира и разсадът от всички тиквови зеленчукови култури, независимо от производственото направление (полско или оранжерийно).
По този начин при засаждане на постоянно място се запазва по-добре кореновата система, чиято възстановителна способност при тези видове е значително по-слаба. Пикираният по този начин разсад понася почти без смущения пренасянето и засаждането на постоянно място.
Разкъсване
Преди пикирането лехите с гъстия разсад се поливат обилно, за да се намали разкъсването на кореновата система. Изкоренените растения се сортират по дебелина и дължина на стъблото. По този начин те могат да бъдат пикирани в отделни лехи или култивационни съоръжения, което позволява диференцирано полагане на грижи през разсадния период и получаване на изравнен разсад.
В райони, където през периода на пикирането температурата е лимитиращ фактор, се използват подходящи култивационни съоръжения, в които се поддържа благоприятен топлинен, воден и хранителен режим. При силна слънчева радиация и топло време се налага засенчвано на пикираните растения, за да се намали транспирацията и завяхването им.
Листа
В момента на пикирането разсадните растения се поливат локално, без да се мокрят листата. Количеството на подадената вода трябва да осигури уплътняване на почвата около коренчето на всяко пикирано растение. През периода до разсаждането поливките се ограничават, за да се предотврати прерастване и изтегляне на разсада. За тази цел може да се използват и ретарданти, които потискат растежа и ускоряват образуването на генеративни органи. По преценка разсадът се подхранва и се води борба с появилите се болести и неприятели. И тук, както и при гъстия разсад се провежда закалявано и профилактично третиране с пестициди.

Грижи до засаждането

1. Осигуряване на условия за бързо възстановяване на кореновата система чрез поддържане на малко по-високи температура и влажност и чрез засенчване в слънчево време. При облачно време и през нощта въздушните температури да са с 2-3 градуса по-ниски за намаляване преразход на асимилатите натрупани през деня и ли през слънчевото време.
2. Попълване на местата на пропадналите растения и поливане на всяко растение поотделно.
3. Подсилване на растенията, за допълнително вкореняване и за засилване на кореновата система, извършва се с торово-почвена смеска във фаза 4-ти-5-и лист на доматите, пипера и патладжана и 1ви-2-ри лист на тиквовите култури,
4. Поливане за изравняване на растенията при необходимост за да се избегнат увяхване, тъмнозелено оцветяване на листата и изоставане в развитието на растенията.
5. Подхранване при изоставане растежа на разсада.
6. Проветряване. То осигурява оптимален температурен и воден режим.
7. Плевене и разрохкване. Провеждат се при необходимост.
8. Закаляване на растенията. За да се постигне по-бързо адаптиране на младите растения към външната среда след засаждането им на постоянно място, през последните 10-12 дни на разсадния период се прилага закаляване на разсада чрез понижаване на температурата, на почвената и въздушната влажност.
9. Разсадните лехи се поддържат чисти от плевели, а при поява на неприятели и признаци на заболяване растенията се пръскат с подходящи пестициди. Три-четири дни преди разсаждането се извършва профилактично пръскане срещу икономически важните болести и неприятели по младите растения за съответния район.