0

Б роят на политически мотивираните престъпления в Германия през 2021 г. е по-висок, отколкото през която и да е от предходните 20 години. Това показват предварителните данни на Федералната служба за криминална полиция (BKA), съобщава ДПА.

Броят на политически мотивираните престъпления в Германия през 2021 г. е по-висок, отколкото през която и да е от предходните 20 години. Това показват предварителните данни на Федералната служба за криминална полиция (BKA), съобщава ДПА.

От тях става ясно, че броят на този тип престъпления в страната се е увеличил с около 6% през изминалата година, достигайки до до 47 303.

Това е най-високото ниво на политически мотивираната престъпност в Германия от въвеждането на годишната статистика през 2001 г.

Причината за отчетения ръст са престъпленията, които не са категоризирани нито като леви, нито като десни. Служителите по сигурността смятат, че роля е изиграл напрегнатият социален климат по време на пандемията от коронавирус.

Данните показват лек спад от около 6% при насилствените престъпления с политически произход.

Значителен е и броят на насилствените инциденти, които не могат да бъдат приписани на определена част от политическия спектър. Общо 1047 насилствени престъпления са извършени през 2021 г. от заподозрени, които полицията не може да идентифицира като привърженици на дясна, лява, ислямистка или чужда идеология - последната включва например идеологията на кюрдската ПКК.