Роботи вече почистват домовете ни, забавляват домашните ни любимци или ни помагат, по всякакви други начини. Но повечето не са особено адаптивни, като за каквито и задачи да са създадени, обикновено това е всичко, което може да се очаква от тях. Компанията за роботика Ohbot разкри най-новото си творение, робота Picoh, който се предлага без никакви предварително вградени функции и може да бъде програмиран да прави всичко, което потребителят поиска

Picoh е висок само 10 см на прилича на повече на роботизиран бюст. В предната част на облата правоъгълна глава е лицето на Picoh, което представлява програмируем LED дисплей, състоящ се от 144 пиксела в решетка 16 х 9. Малкият нос е сензор за допир, а устата е с две моторизирани устни, докато Arduino платка изпълнява ролята на мозъка, който комуникира с компютър и  допълнителните умения, идващи от облак. Всичко се завършва от мигащи светлини в раменете и високоговорител.


Ohbot само предоставя всички тези функции, като набор от инструменти за техниците. Picoh не прави нещо различно, но може лесно да бъде програмиран посредством приложението на Ohbot, Python или езика Scratch 3. За да бъде още по-умен, Picoh може да бъде свързан и с устройства като уеб камери и услуги, базирани на облак, като алгоритми за машинно обучение.


С възможностите които предлага, Picoh може да бъде всичко, от модерна луксозна лампа до домашен помощник, подобен на Alexa, който отговаря на гласови команди с персонализирани отговори. Picoh може да поздрави птребителя по име, когато разпознае лицето му, и движейки главата си, да го проследи в помещението. Също така, може да съобщи прогнозата за времето и датата, при необходимост, или да предостави информация от Wikipedia. Picoh може да се синхронизира устните си с песни и подкасти или да танцува в ритъма.

Елементарното програмиране, се среща при потребителските роботи на компании като LG или Anki, но никой не предлага толкова различни възможности, колкото Picoh. Въпреки това, робота може да е прекалено изчистен, за някои потребители, особено тези, които нямат никакви предварителни познания или интерес да кодират. Вероятно, ще е по-добра играчка за малко по-опитните, но Ohbot казва, че Picoh е създаден, за да помогне на хората да бъдат по-компетентни, как работят използваните в ежедневието устройства.


Друг недостатък е, че Picoh изглежда трябва да бъде постоянно свързан с компютър, който да захранва мозъка му, но е доста по-евтин от други подобни роботи, като Misty II, така че тези, които биха се справили с кодирането, може да спестят малко пари.


Ohbot финансира Picoh в Kickstarter, където досега е събрал почти £ 7.000 от необходимите £ 30.000, като остават 46 дни до края. Цената за един робот започва от £ 77, като ще се повиши до £ 88 и после до £ 99. Ако всичко върви по план, първите поръчали Picoh, трябва да очакват доставка през май, докато другите ще трябва да почакат до юни.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как Фейсбук подслушва потребителите

Facebook е наемал трети страни като подизпълнители за преглед и преписване на аудиоклипове на своите потребители, съобщи "Блумбърг". Facebook твърди, че е спрял да използва човешки работници за преглед на аудиоклипове "преди повече от седмица", отбелязвайки, че преди това изпълнителите са били наети да проверяват дали анонимните разговори са правилно преписани в приложението Messenger.

Шлем за виртуална реалност става алтернативно обезболяващо при раждане

Специалисти от университетската болница на Уелс предлагат по време на раждане да се използват шлемове за виртуарна реалност. Според медиците напредналата технология може да помогне на родилките по-лесно да се справят с болката, съобщава Би Би Си.

Уокменът стана на 40 г.

Аудио устройството уокмен, разработено от "Сони", съществува и днес, макар че е с неузнаваем външен вид в сравнение с първите му образци - напомня смартфон с тактилен екран, памет и безжична връзка, предаде Франс прес.