Роботи вече почистват домовете ни, забавляват домашните ни любимци или ни помагат, по всякакви други начини. Но повечето не са особено адаптивни, като за каквито и задачи да са създадени, обикновено това е всичко, което може да се очаква от тях. Компанията за роботика Ohbot разкри най-новото си творение, робота Picoh, който се предлага без никакви предварително вградени функции и може да бъде програмиран да прави всичко, което потребителят поиска

Picoh е висок само 10 см на прилича на повече на роботизиран бюст. В предната част на облата правоъгълна глава е лицето на Picoh, което представлява програмируем LED дисплей, състоящ се от 144 пиксела в решетка 16 х 9. Малкият нос е сензор за допир, а устата е с две моторизирани устни, докато Arduino платка изпълнява ролята на мозъка, който комуникира с компютър и  допълнителните умения, идващи от облак. Всичко се завършва от мигащи светлини в раменете и високоговорител.


Ohbot само предоставя всички тези функции, като набор от инструменти за техниците. Picoh не прави нещо различно, но може лесно да бъде програмиран посредством приложението на Ohbot, Python или езика Scratch 3. За да бъде още по-умен, Picoh може да бъде свързан и с устройства като уеб камери и услуги, базирани на облак, като алгоритми за машинно обучение.


С възможностите които предлага, Picoh може да бъде всичко, от модерна луксозна лампа до домашен помощник, подобен на Alexa, който отговаря на гласови команди с персонализирани отговори. Picoh може да поздрави птребителя по име, когато разпознае лицето му, и движейки главата си, да го проследи в помещението. Също така, може да съобщи прогнозата за времето и датата, при необходимост, или да предостави информация от Wikipedia. Picoh може да се синхронизира устните си с песни и подкасти или да танцува в ритъма.

Елементарното програмиране, се среща при потребителските роботи на компании като LG или Anki, но никой не предлага толкова различни възможности, колкото Picoh. Въпреки това, робота може да е прекалено изчистен, за някои потребители, особено тези, които нямат никакви предварителни познания или интерес да кодират. Вероятно, ще е по-добра играчка за малко по-опитните, но Ohbot казва, че Picoh е създаден, за да помогне на хората да бъдат по-компетентни, как работят използваните в ежедневието устройства.


Друг недостатък е, че Picoh изглежда трябва да бъде постоянно свързан с компютър, който да захранва мозъка му, но е доста по-евтин от други подобни роботи, като Misty II, така че тези, които биха се справили с кодирането, може да спестят малко пари.


Ohbot финансира Picoh в Kickstarter, където досега е събрал почти £ 7.000 от необходимите £ 30.000, като остават 46 дни до края. Цената за един робот започва от £ 77, като ще се повиши до £ 88 и после до £ 99. Ако всичко върви по план, първите поръчали Picoh, трябва да очакват доставка през май, докато другите ще трябва да почакат до юни.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Qiantu K50 обединява Китай и САЩ

Електрически спортен автомобил от среден клас

Qiantu K50 обединява Китай и САЩ

Творение на китайско-американско партньорство, електрическият спортен автомобил Qiantu K50 бе представен на международното автомобилно изложение в Ню Йорк (New York International Auto Show). С мощност от 430 к.с. (320 кВт), задвижване на четирите колела (AWD) и слънчев панел отгоре, Qiantu прилича на комбинация от Porsche и Audi R8.

Система подпомага управлението

Велосипед за възрастни помага за равновесието

Система подпомага управлението

Възрастните хора е важно да бъдат активни, но поради отслабналото чувство за равновесие карането на велосипед увеличава риска от злополука. Холандският технологичен университет в Делфт (TU Delft) е възможно да е намерил решение с електрически велосипед, оборудван с асистенция на управлението.

Дрона ще помага в спасителните операции на Rega

Дрон търси и открива изчезнали хора

Дрона ще помага в спасителните операции на Rega

Дроновете могат да извършват много дейности, от пръскане на насаждения до изучаването на дивата природа. Швейцарската организация за спасяване от въздуха Rega представи дрон, който е способен автономно да търси и открива изчезнали хора.