0

К омпаниите "Пфайзер" и "Бионтех" кандидатстваха ваксината им за Ковид-19 да бъде одобрена условно от Европейската агенция по лекарствата, съобщи ДПА.

Компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" кандидатстваха ваксината им за Ковид-19 да бъде одобрена условно от Европейската агенция по лекарствата, съобщи ДПА.

Целта е ваксината да стане налична в Европа до края на годината.

Същевременно стана известно, че Германия си поставя за цел първите хора от уязвими групи и от здравните работници да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус през януари, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

"Остава вярно, и ние винаги сме го казвали, че студените зимни месеци, през които прекарваме повече време на закрито, ще са по-тежката част. Това всъщност важи за до края на зимата", каза Шпан за общественото радио Дойчландфунк.

Германските власти подготвят специални ваксинационни центрове, които трябва да са готови в средата на декември, въпреки че тогава вероятно още няма да има готова ваксина, добави той.

Здравни работници ще ваксинират хора с мобилни екипи и във ваксинационните центрове, тъй като ваксината на Пфайзър и Бионтех трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса.

Шпан каза, че очаква повече ваксини през пролетта или началото на лятото. Миналия месец той заяви, че очаква Германия да купи най-малко 100 милиона дози само от ваксината на Пфайзър и Бионтех.

Първите ваксинирани вероятно ще са медицински сестри, лекари и възрастни и болни хора, които са с по-висок риск от тежко заразяване.

Новозаразените с коронавируса днес в Германия са 13 604 и общо 1 067 473, а починалите през последните 24 часа са 388 и общо 16 636.