Певците срещу мафията да отървават затвора (ОБЗОР)

Певците срещу мафията да отървават затвора (ОБЗОР)

Това предлага Иван Гешев в стратегията си за главен прокурор

*Обвинителните актове стават по-сбити, обвинението ще дава по-често информация по значими разследвания
*Делата за корупция до една минимална заплата ще могат да се приключват със споразумения

Певците срещу мафията, които са били част от престъпните групи, но са се покаяли, да могат да отървават затвора. Това е една от идеите, разписани в концепцията за главен прокурор на Иван Гешев. Документът бе депозиран пред Висшия съдебен съвет от обвинителя в понеделник, а ден по-късно бе публикуван на интернет страницата на ВСС.

В концепцията са засегнати големите предизвикателства пред държавното обвинение, както и възможностите за преструктуриране и по-добро използване на ресурса на прокуратурата. Гешев предлага и няколко законодателни промени, които според него драстично ще подобрят борбата с организираната престъпност и корупцията у нас.

Едната предвижда въвеждането на статут на „сътрудничещ обвиняем“ – вътрешен човек за престъпната група, който обаче разкрива дейността й пред разследващите. В замяна този ключов свидетел ще има право или да отърве решетките за престъпленията, които той самият е вършил, или да получи доста по-малко наказание. В концепцията си Гешев посочва, че подобна фигура е

единствената възможна алтернатива на „служител под прикритие“,

внедрен в съответната мафиотска структура.

„В правните системи на държавите - членки на ЕС, и САЩ „сътрудничещият обвиняем“ е основен източник на доказателствена информация за разкриване на участниците в групата, връзките между тях и структурата на организацията“, пише още в концепцията на зам. главния прокурор. В документа се посочва, че като цяло сега действащият НК се нуждае от сериозно обновяване и изготвяне на актуална наказателна политика на държавата.

Сред другите важни промени, които Гешев предлага, са законодателни решения, с които да се улесни борбата с корупцията. Едното предложение е да отпадне наказателната отговорност за лице, дало подкуп, но сътрудничило на разследващите. Към момента дори при случаи на контролиран подкуп (т.е. с белязани пари) законът не предвижда отпадане на наказателната отговорност на изнудвания. Другата идея на Гешев е да се даде възможност дела за корупция за по-малко от една минимална заплата да могат да се приключват със споразумения.

„Това би ускорило съществено разследванията на най-често извършваните корупционни престъпления по т.нар. ниски и средни етажи на властта и

ще съдейства за своевременно наказване на извършителите

намаляване на финансовия ресурс и времето за приключване на съдебната фаза на процеса“, посочва още Гешев.

В концепцията си той маркира и друг сериозен проблем в работата на прокуратурата – твърде дългите и подробни обвинителни актове, които се внасят в съда.

„Обвинителните актове следва да бъдат по-опростени, като в тях във възможно най-кратка форма се излагат обстоятелствата, свързани с престъплението“, смята още Гешев.

В концепцията обвинителят прави анализ на свършеното от прокуратурата и излага приоритетите си занапред. Той отчита въведения механизъм за по-голяма отчетност на главния прокурор за работата на прокуратурата пред ВСС, пред НС и пред гражданското общество чрез периодични доклади. Създаден е модел за оптимизиране на съдебната карта чрез преструктуриране на районните прокуратури. Утвърдена е система от

мерки за повишаване на експертният капацитет

чрез предвиждане на обучения и повишаване на квалификацията на магистрати и съдебни служители.

Широко застъпена е дейността по методическо ръководство от страна на главния прокурор за точното и еднакво прилагане на законите и за защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, изрежда още свършената работа на прокуратурата заместникът на Сотир Цацаров. Посочва се още, че е изградена стабилна основа за междуинституционално и международно сътрудничество.

Сред приоритетите му са създаване на база данни с положителни прокурорски и разследващи практики, както и приемане  и отработване на сигнали за корупция в реално време чрез въвеждане на "гореща“ телефонна линия и електронен адрес.

 

Обществото не може да плаща само цената за „криминалния преход“

„Продължавам да смятам, че съдебната власт, и в частност прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”. Това пише в концепцията си номинираният за главен прокурор Иван Гешев.

Гешев е убеден, че „цената за т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци.
„Не на последно място смятам, че имам подкрепата на колегите, с които работихме заедно през последните години, и техният труд и старание не може и не трябва да останат напразни”, посочва Гешев в обяснение на мотивацията си да се кандидатира за поста.
Номинираният за главен прокурор посочва и че сред основните причини да се кандидатира е доверието, което е получил от гилдията и от 11-те членове на Прокурорската колегия на ВСС.

„Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем „продукта“, който те очакват от нас. Този продукт се нарича „справедливост“. Липсата й няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“, пише още Гешев и допълва: „Концепцията ми може да бъде описана с две думи – надграждане и промяна.”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.