0

Е дин от най-очарователните автомобили през 70-те години на ХХ век безспорно беше Peugeot 504 Coupe. Този желан и емблематичен автомобил с 2 врати и 4 места може би е едно от най-красивите купета на Peugeot въобще. Днес моделът е сред колите, които колекционерите по цял свят високо ценят и стойността му постоянно се покачва. В чест на легендарния модел 504 Coupe, инженерите и дизайнерите от Peugeot възродиха концепцията на купето, като го пресъздадоха в съвременен стил.

Един от най-очарователните автомобили през 70-те години на ХХ век безспорно беше Peugeot 504 Coupe. Този желан и емблематичен автомобил с 2 врати и 4 места може би е едно от най-красивите купета на Peugeot въобще. Днес моделът е сред колите, които колекционерите по цял свят високо ценят и стойността му постоянно се покачва. В чест на легендарния модел 504 Coupe, инженерите и дизайнерите от Peugeot възродиха концепцията на купето, като го пресъздадоха в съвременен стил.

Новият прототип на Peugeot носи името e-Legend Concept и представлява вълнуваща визия за бъдещото удоволствие от шофирането. Размерите му са дължина 4,65 метра, широчина 1,93 метра, височина 1,37 метра и междуосие: 2,69 метра. Колелата са с 19-инчови джанти и гуми Michelin  в размер за масово производство. С концепцията Peugeot доказва, че един високотехнологичен автомобил може да носи чертите на легендарен и желан модел от миналото. Изборът на силуета на купе за автономен автомобил издига усещането при шофиране, като използва много модерни кодове и реалистични и прагматични пропорции.

Появата на нови електрически платформи разгръща възможностите на дизайнерите, като премахва техническите ограничения, свързани с двигателя с вътрешно горене. За да очертае технологичната си визия, Peugeot е-Legend Concept се възползва от наследството на марката и прави реверанс към великия стил на елегантното 504 Coupe с лек, атлетичен и чувствен силует на купе, извито в задната част с големи остъклени участъци. Прототипът Peugeot е-Legend Concept е оборудван с интуитивния i-Cockpit на марката, който надгражда стандартния кокпит, характерен за актуалните модели. Той включва слушалки с три бутона и много компактен волан във формата на елипса.

В зависимост от трафика или от нагласата на водача, Peugeot е-Legend Concept предлага четири режима на шофиране - два автономни Soft и Sharp и два механични режима Legend и Boost. В партньорство със Soundhound, лидер в технологиите за изкуствен интелект, новото Peugeot е-Legend Concept предлага личен асистент с гласово управление за автономно шофиране. Накратко, водачът може да променя стила си на шофиране, да слуша любимата си музика или дори да отваря и затваря електрифицираните врати на автомобила. Системата отговаря с дигиталния глас на Жил Видал - директор по дизайна на Peugeot и включва 17 езика. Подобна версия, адаптирана за автомобилите в серийно производство, ще бъде налична за калите с марка Peugeot до 2 години.

За задвижването на Peugeot е-Legend Concept се използва перфектно интегриран в реалистичната визия на марката изцяло електрически мотор. С батерии от 100 кВтч, моторът достига 800 Нм въртящ момент и 340 кВт мощност, разпределена между четирите колела. Това ниво на динамика позволява ускорението от 0 до 100 км/ч да става за по-малко от 4 секунди, а максималната скорост е 220 км/ч. Автономният пробег на автомобила е 600 км съгласно WLTP, от които 500 км са достъпни за 25 минути, благодарение на бързото презареждане. Новото купе с две врати няма да има никакви технологични ограничения и ще предлага индукционно зареждане. Световната премиера на прототипа Peugeot e-Legend Concept ще се състои на автомобилния салон в Париж от 4 до 14 октомври.