Петзвездни хотели предлагат по-евтини нощувки от 4-звездни

Петзвездни хотели предлагат по-евтини нощувки от 4-звездни

Масово отдават стаи за офиси, за да преборят кризата

Петзвездни хотели предлагат по-ниски цени от 4-звездни. Причината е рязко намалелият поток от туристи заради пандемията. За да се преборят със спада на заетостта и приходите, някои хотели вече пък отдават стаи за офиси. Това съобщи Мартина Божанска, директор в голяма хотелска верига. Тя поясни, че е използван независим софтуер на международна компания за следене на цените на нощувките.

Извадката показва, че на 22 декември миналата година клиент е можел да наеме за 56 евро стая в 5-звезден хотел, част от световна верига, в бизнес зоната на София. В същия ден в същия район на града два 4-звездни хотела са предлагали стаи съответно по 63 евро и по 65 евро.

В началото на януари

стая в 5-звезден хотел в центъра на София е струвала 62 евро

а 4-звездният му конкурент със същата локация е бил на цена 71 евро. При сравнението е взета предвид най-ниската категория стаи в наблюдаваните обекти.

„4-звездните хотели нямат полезни ходове, защото са свалили цените в резултат на пандемията, а и по принцип няма как да предложат повече услуги от 5-звездните“, коментира експертът пред Bloomberg tv.

Божанска  разкри, че заетостта в софийските хотели е намаляла със 70-75% в резултат на пандемията, ограничителните мерки и намалението на пътуванията в световен мащаб. Средните цени са с 20-30% по-ниски, което се отразява негативно и на основния показател RevPAR - приход от стая.

"От март 2020 г. предимно българи се настаняват по софийските хотели. Големи пазари като Германия и Великобритания бяха изместени от Румъния, Северна Македония и други съседни страни", посочи Мартина Божанска.

По думите й другата ключова дума за хотелската индустрия през 2020 г. е креативност. „Може да си наемете хотелска стая за личен ресторант, където да бъдете обслужени с гурме меню. И дори стая със собствен спа център – със сауна и джакузи“, коментира Божанска.

Междувременно стана ясно, че приходите от нощувки през ноември 2020 г. достигат 16 млн. лв. или с

62.5% по-малко в сравнение със същия период на миналата година

Регистриран е срив на приходите както от чужди граждани - с 66.9 на сто, така и от български граждани - с 59.5%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) относно дейността на местата за настаняване през месеца. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване за отчетения период е 311.6 хил., или с 59.2% по-малко спрямо ноември 2019 г. Най-значителен спад на нощувките (със 70.1%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. През ноември 2020 г. в тях са реализирани 50.3 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани и 30.7% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени близо 29 на сто от нощувките на чужденци и също толкова от тези на нашенци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 20.9 и 40.4%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване намалява с 66.5 на сто в сравнение със 2019 г. и достига 138.7 хил. Регистриран е срив както при чуждите граждани - със 75.3 на сто, така и при българските - с 63.3%. Нашенците, нощували в хотели и къщи за гости през ноември 2020 г., са 112.1 хил. и са

реализирали средно по 2.1 нощувки

гостите на страната пък са наброявали 26.6 хил. и са реализирали средно по 3 нощувки.

През ноември 2020 г. в страната са функционирали 1509 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 45.7 хил., а на леглата - 91.5 хиляди. В сравнение с ноември 2019 г. общият брой на местата за настаняване се понижава със 17.9%, а броят на леглата в тях - с 15.8 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.