Петър Вълчанов с награда за принос от Българско кино общество

Петър Вълчанов с награда за принос от Българско кино общество

Младият режисьор Петър Вълчанов стана лауреат на наградата на Българско кино общество за ярък принос в родното седмо изкуство. Признанието си той спечели за монтажа на последния си филм „Бащата“, по който той отново работи с Кристина Грозева.

„В този минималистичен филм, в който основен движещ конфликт е разминаването между понятията, нуждите и пулсовете на две поколения и две среди, монтажът е използван вещо като инструмент за подреждане и задаване на ритъм. Благодарение на динамиката и последователността, постигнати чрез монтажа от Петър Вълчанов, от житейските дисонанси, въплътени в двамата главни герои, успешно се извлича „мелодията" на техните взаимоотношения, а цялата история се превръща в много повече от сбор на отделните си елементи.", гласи мотивацията за наградата на журито, което бе в състав от критиците Анастас Пунев, Мариана Христова, Нева Мичева, Стефан Гончаров и Тодор Ковачев.

Целта на отличието е да се изтъкне конкретно постижение в работата на даден творец от филмовия екип, което допринася за общия художествен облик на произведението. Мисията е да се насърчи творческия потенциал на всички, обвързани в общия кино процес и да се осветлят творчески постижения, оставащи понякога скрити за обикновения зрител. През 2020 г. наградата се връчва за първи път и представлява авторски плакет.

Номинациите обхващат всяка една конкретна творческа дейност по създаването на кино произведение, извън режисурата и продуцентството. Сред артистите, които се бореха за отличието, бяха още Веселин Христов за операторската работа във „В кръг“, Христо Симеонов за кастинга в късометражната лента „Нина“, Христо Намлиев за музиката във „Формулата на Тео“, Иван Бърнев и Иван Савов за актьорската игра в „Бащата“ и Ирини Жамбонас за играта й във „В кръг“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.