Петър Горновски: Не можем да станем пазачи на повредените асансьори

Петър Горновски: Не можем да станем пазачи на повредените асансьори

Поддръжката на подемниците в сградите е грижа на собствениците

314 т некачествени горива са хванати след проверки през миналата година, казва още в интервю за "Монитор" председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

- Г-н Горновски, ръководената от Вас агенция най-често се асоциира с проверките за изправността на асансьорите. Какъв е броят на спрените от експлоатация асансьори от началото на годината?


- Монтираните в жилищни и промишлени сгради асансьори са общо почти 49 000; в административни и обществено обслужващи сгради има още 13 088. От началото на годината спрените от експлоатация са 74.


- Какви са били най-честите причини за прилагането на крайната мярка?


- Най-често съоръженията се експлоатират, без да им е извършен технически преглед съгласно Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори. Установена е и липса или неработещо устройство за двустранна разговорна връзка между кабината на асансьора и фирмата, извършваща аварийно обслужване на асансьора. Нерядко е напукана външната изолация на гъвкавите кабели към кабината на подемника, а също така неправилно функционират или са в неизправност крайните прекъсвачи, ограничителят на скоростта, захващащият механизъм, бутонът "стоп", устройствата за заключване на шахтните врати или на контактите за безопасност.


- Има ли санкционирани етажни собствености или домоуправители за отказ от поддръжка на ползваните подемници или пускането им самоволно след спиране?


- Към момента не са ми докладвани случаи на такива наложени санкции. Етажната собственост е много сложна и трудно установима в правния мир структура. Поради тази причина при отказ от поддръжка и риск за авария нашите инспектори спират от експлоатация опасното съоръжение. Ние обаче не можем да станем пазачи на тези спрени асансьори. Затова в случай на авария и жертви отговорност носи индивидуално всяко лице, което самоволно наруши нашите мерки за спиране.


- Колко от фирмите за поддръжка на асансьори са се записали в регистъра на ДАМТН?


- Вписаните в регистъра на ДАМТН лица, които се занимават с поддръжка, ремонт и преустройване на съоръжения с повишена опасност, са 1442. 105 от тях са лица, вписани в регистъра на ДАМТН, които извършват дейности, свързани с асансьори.


- За последните 6 месеца колко от тях са били проверени и какви нарушения са били констатирани? Има ли установени асансьори, поддържани нелегално?


- От началото на годината са проверени 225 такива фирми. Няма установени асансьори, които се поддържат нелегално.


- Започнаха ли проверките за качеството на горивата, назначени от ВАП? Кога се очаква да завършат?


- С разпореждане на Върховната административна прокуратура проверката обхваща период от 2 месеца - от 11 юни до 11 август. Инспекциите ще бъдат планови и извънпланови (по сигнал на физически лица и институции). Ще бъдат извършвани и съвместни проверки с други институции - ГД БОП, Агенция „Митници“, НАП. Ще бъде подложена на контрол цялата верига на разпространение на течни горива - от производител/вносител до търговски производствени и складови обекти, петролни бази, крайни разпространители в бензиностанции и накрая - колонките за зареждане.

Контролът включва: проверка на маркировката и информацията за потребителя, документите, придружаващи течните горива, вземане на проби и изпитването им в акредитираната лаборатория. След края им ще бъде изготвен синтезиран доклад за резултатите от проверките.


- Какво установиха последните такива проверки?


- През 2019 г. са извършени 1277 проверки на горива. От тях 1079 са на бензиностанции, 14 - на петролни бази, данъчни складове и рафинерии. 51 от инспекциите са по сигнал на граждани, а 217 - съвместно с други държавни институции на селектирани обекти под ръководството на Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД БОП.

При тези инспекции са взети 1753 проби от течни горива. След изпитването им в акредитираната лаборатория на ДАМТН са установени 94 несъответствия с изискванията. При 70 от установените нарушения се касае за несъответствия на течни горива с изискванията за качество. Делът на установените разминаванията с изискванията за качество през 2019 г. е само 3,6% от общия брой взети проби.


- Какво е най-честото отклонение в качеството на горивата?


- Най-често срещаното отклонение от нормите, заложени в Наредбата при автомобилните бензини, е по показател „дестилационни характеристики”, а при гориво за дизелови двигатели - „пламна температура”, което се дължи на замърсяване по време на транспорта. Останалите 24 несъответствия касаят отклонения на изискванията за съдържание на биосъставката в течното гориво.

В резултат на нашия контрол общото количество изтеглено от пазара течно гориво през 2019 г. година е над 314 065 литра. От него 112 272 л е автомобилен бензин, 186 554 л - гориво за дизелови двигатели, и другите горива - 15 239 л.


- Агенцията осъществява и инспекции на съоръжения с повишена опасност (СПО). Колко са включените в регистъра?


- С тази дейност на ДАМТН се занимава Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ (ГД ИДТН). Броят на вписаните в регистъра са 412 920. От тях котлите са 8055, съдовете, работещи под налягане - 24 785, тръбопроводите за водна пара и гореща вода - 1820, газовите съоръжения, тръбопроводи и инсталации за втечнени въглеводородни газове - 3732, преносните и разпределителни газопроводи, съоръжения, инсталации и уреди за природен газ - 260 299, ацетиленовите уредби - 48, 44 са тръбопроводите за нефт и нефтопродукти, асансьорите - 62 073, повдигателни съоръжения - 51 975, и въжените линии - 89.


- Преди началото на летния сезон започнаха проверките на плувните басейни. Какво е установено досега?


- Плановите проверки на лицата, стопанисващи плувни басейни, са заложени за месеците януари, май, юли и октомври. Към 18 юни 2020 г. са извършени 275 проверки на плувни басейни и са проверени 124 лица.

До момента се установи, че собствениците и лицата, стопанисващи плувни басейни, масово не са запознати със задължението си да осигуряват безопасна техническа експлоатация на използваните в тях елементи за вграждане, филтрация и помпи. Използвам случая и да се обърна към тях да си направят труда и да се запознаят с влязлата в сила на 12 юли 2019 г. Наредба за правилна и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни – самостоятелни или прилежащи към места за настаняване. Документът е издаден в съответствие с чл. 164 от Закона за туризма и пряко засяга тези лица.


- Има ли други такива случаи на непознаване законовите промени?


- Подобна е ситуацията и с качеството на твърдите горива (въглища и брикети от въглища). Вече установихме, че икономическите оператори у нас масово не познават измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които пряко засягат тяхната работа. А в него са предвидени много тежки санкции при установяване на нарушение - най-ниската е 10 000 лева, а може да достигне и до 50 000 лева.

В заключение искам отново да подчертая: ДАМТН изпълнява своите контролни и надзорни функции единствено и само в полза на хората в страната и за тяхната безопасност. Ние нямаме за цел да пресираме икономическите оператори в тези трудни за икономическото ни развитие времена. Напротив, ние се стараем да бъдем техен коректив при изпълняването на дейността им.


ВИЗИТКА:

Електроинженер е от ТУ в София


Има специализации по маркетинг, мениджмънт и управленско счетоводство, италиански и английски език


Работил е в ЖПЗ в София и в частни фирми


Бил е изп. директор на ИА „Сертификация и изпитване“


Заемал е поста на главен секретар на Българския институт по метрология


Използва английски и руски

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.