Петър Дънов: Благодатът на Земята идва от Слънцето

Петър Дънов: Благодатът на Земята идва от Слънцето

Лекарят е само асистент на космоса, казвал основателят на Бялото братство

Петър Дънов учел, че слънчевата енергия слиза върху Земята като обширна струя, опасва я от северния полюс към южния и се връща пак към Слънцето.

Той учел последователите си: “Kогато растенията усетят, че тази енергия почва да се проявява и да приижда към Земята, те напъпват, приготовляват се, а като се усили тя, те се разлистват и най-сетне се разцъфтяват и забързват, като се стремят да съберат всичката тази енергия, за да се оплодотворят. Трябва да имаме предвид следния закон: ние сме част от земния организъм и затова, когато земният организъм приема, и човешкият организъм приема, и обратно. Затова именно най-силно действащи са първите слънчеви лъчи. Тогава човешкият организъм е най-възприемчив към слънчевите енергии. Сутрин има всякога повече прана, или жизнена енергия, отколкото на обяд. Тогава организмът поглъща най-много и най-мощни положителни енергии”.

Упражнения

След това Дънов е проповядвал: “Като физическо същество човек трябва да прави упражнения - нищо повече. Той трябва да става рано сутрин, да излиза навън на чист въздух, да посреща първите слънчеви лъчи, които съдържат специфична енергия, полезна за всички живи организми. Който се лени да става рано, да посреща ранните слънчеви лъчи, колкото и да се грее на обедните лъчи на Слънцето, той нищо няма да придобие”.

Дънов е давал и множество рецепти, базирани най-вече върху народната българска медицина.

Легендите навяват, че Петър Дънов е смятал лекарите само като асистенти на природата, по-специално на космоса. А също, че именно природните сили и благини са тези, които могат да ни излекуват. Най-силните лековити сили той виждал в слънцето, водата, въздуха, разходките сред природата, съобразената физическа активност и единението в душата с космическата енергия. Дънов съветва какво и как да се използва за различни видове болести.

Мнозина отричат неговите съвети, някои направо го смятат за шарлатанин, но и има такива, които вярват само на тях и твърдят, че Дънов е получил информация свише, защото си е отворил съзнанието към по-висшите нива. Определено в неговите здравни послания личи съобразяване с вековната народна медицина по българските земи, смятана за една от най-добрите в света.

Дънов е смятал, че човек трябва да се опитва да живее в хармония с космичните закони - свързване с енергиите в природата - разбирателство и любов към ближните - правилни мисли, чувства и действия.

Любов

На Дънов се приписват мислите: “Всичко в света живее в Любовта и чрез Любовта. Всичко, което виждаме: звездни вселени, слънца, планети, е проява на Любовта. Целият Космос в неговата единност, целият физически свят е проявена, материализирана Любов. Пропътувайте цялото небе, цялата Вселена, обиколете всички светове, навсякъде ще ви кажат, че Бог е Любов”. А също и: “Бог е извън времето и пространството, но същевременно съдържа в себе си времето и пространството. Той е извън живота, но съдържа в себе си живота. Той е извън съзнанието, но съдържа в себе си съзнанието. Бог създаде всички форми, но той сам няма абсолютно никаква форма. Той е "нищо". Но това "нищо" съдържа всичко в Себе Си. Ограничава се, без да се ограничи. Смалява се, без да се смали. Създава, но никога не се изтощава. Проявява се във всичко, но сам Той не е в проявеното. Уподобяваме Го на Светлина, на Разум - Логос. Но сам по Себе Си Той не е ни Светлина, ни Разум. Светлината, Разумът - това са Неговите прояви”.

Периоди

Мислителят Петър Дънов е казвал, че историята на световната култура е проекция на космически ритъм, структуриран от глобални периоди. Тези периоди са полярен, хиперборейски, лемурийски, атлантски, пети, шести и седми – има и подпериоди. Подпериодите в настоящия пети период се наричат културни епохи: Рак (древноиндийски), Близнаци (древноперсийски), Телец (древноегипетски), Овен (гръко-римски), Риби (западноевропейски), Водолей (славянски) и други. В тях човешкото съзнание се проявява и еволюира през степени на колективно, индивидуално, висше колективно и космическо. Дънов казва, че от 1914 г. човечеството е в епохата на Водолея и осъществява еволюционен преход от Пета към Шеста културна епоха в рамките на Пети период (б.р. някои астролози пък смятат, че тази епоха на Водолея тепърва ще настъпва). В него водеща в еволюционен смисъл е индоевропейската раса. През настоящия междинен етап се правят първи стъпки във висшето колективно съзнание. Една от неговите социални форми е постигнатият чрез висшите аспекти на любовта живот за Цялото. Разширеното колективно съзнание, осъществяващо живота за Цялото, се разглежда като атрибут на предстоящата Шеста (Славянска) културна епоха и на произтичащата от нея бъдеща Шеста раса. Шестата раса ще се прояви в бъдещия Шести голям период и ще реализира в още по-голяма пълнота културата на любовта.

Възстановява се чудодейно

Петър Дънов се възстановява по чудодеен начин след като лекарите са очаквали кончината му.

През 1927 г. Дънов създава край тогавашната София селището Изгрева (днес квартал Изгрев). В него събира свои слушатели, последователи и ученици, за да центрира работата на езотеричната школа. Установява се постоянно в Изгрева, където проповядва в специално построен салон. През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. От 1934 г. започва работа върху паневритмията – цикъл от 28 упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията Слънчеви лъчи и Пентаграм.

Активист на партия Демократически сговор му нанася побой на 4 май 1936 г., който предизвиква мозъчен кръвоизлив и парализа. Въпреки заболяването на 14 юли същата година Петър Дънов излиза със свои ученици на лагер край Седемте рилски езера и до 12 август напълно възстановява здравето си.

Очаква се и тази година въпреки пандемията в началото на август на Седемте рилски езера да се съберат негови последователи, но този път при строго спазване на правилата за дистанция и дезинфекция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.