Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

Банковата ваканция да продължи от 3 до 6 месеца очаква бившият финансов министър Петър Чобанов. “В началото това ще облекчи хората да не мислят за текущи плащания, но за някои бизнеси няма да е достатъчно”, предупреди експертът.

Той даде пример с летния туризъм, при който ако се изпусне сезонът, то заетите в него няма да имат приходи, за да върнат вземанията. Според експерта схемата за отпускане на кредити е добра, но трябва да се разшири, за да обхване по-голям брой бизнеси и клиенти.

„Схемата е по-подходяща за малки и отчасти за средни предприятия с по-малък оборот. За тези с по-голям оборот и за големите предприятия трябва да се мисли допълнителна схема”, каза Чобанов.

В момента кредитите, които се предлагат на бизнеса, са за вече отпускани заеми, с които да се гарантира, че ще има кой да поеме част от риска. Мярка за изцяло нови кредити с инвестиционно предназначение обаче няма. „Не може инвестиционния процес изцяло да спре в страната, дори като мине всичко, пак ще възникват съмнения, поради голямата несигурност, дали да бъдат отпускани подобни кредити, и трябва да се мисли допълнително увеличаване на тези гаранции”.

В актуализацията на бюджета липсват стрес тестове, с които да се анализира как ще се отрази сегашната ситуация на всеки един сектор. „Ще трябва да се мисли за бюджет за следващата година и някои от мерките може би ще прескочат каледнарната година”, каза Чобанов.

Илизането от кризата няма да е бързо, затова е важно да е координирано на общо европейско ниво, така че заедно да се появят търсенето и предлагането, смята Чобанов. Той изтъкна, че трябва да се мисли и занапред за стратегически отрасли, в които трябва да се инвестира, като даде пример със стопанския сектор.

Бившият финансов министър коментира, че решението за освобождение на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) е очаквано, тъй като ситуацията е напрегната. „Ще видим дали този кредит ще бъде погасен – това ще даде отговор в дългосрочен план доколко наистина има някакво нарушение и доколко е нарушено финансовото здраве на ББР”, каза Чобанов. Той бе категоричен, че няма проблем за банковата стабилност на страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.