0

К раят на работната седмица е време да отпуснем душите и да се подготвим за пълноценна почивка. А какво по-хубаво начало на уикенда от един вкусен десерт? Трудно е за вярване, но съществуват десерти, от които не се пълнее. Ако искате да се наслаждавате на десерти, различни от кисело мляко или плодове, ето някои рецепти, които ще ви позволят да се насладите на нещо сладичко, без угризения.

Краят на работната седмица е време да отпуснем душите и да се подготвим за пълноценна почивка. А какво по-хубаво начало на уикенда от един вкусен десерт? Трудно е за вярване, но съществуват десерти, от които не се пълнее. Ако искате да се наслаждавате на десерти, различни от кисело мляко или плодове, ето някои рецепти, които ще ви позволят да се насладите на нещо сладичко, без угризения.

Тъмен чийзкейк

Съставки

1 тъмен шоколад, 70% какао (100 грама)

200 грама кремообразно сирене крема

150 грама обезмаслено кисело мляко

2 чаени лъжички захар

2 чаени лъжички ванилия

1 пакет желатин, без аромат

малки форми/чашки

Начин на приготвяне

Разтопете шоколада на водна баня. Изсипете равномерно и еднакво количество от шоколада във всяка форма. Сложете в хладилника за 15 минути. Сложете крема сиренето, киселото мляко, захарта и ванилията в купа. Смесете с блендер, до получаване на еднородна смес. Разтворете желатина във вода; следвайте инструкциите на пакета. Добавете и сместа към него. Изсипете сместа във формите. Сложете в хладилника за 6 часа. Можете да украсите с ягоди, банани или разтопен шоколад.

Ананасово сорбе

Съставки

ананас, 1/2 или цял, в зависимост от размера

обезмаслена извара (200 г)

1 обезмаслено кисело мляко с ананас, без захар

подсладител, за предпочитане течен

Начин на приготвяне

Отцедете изварата с помоща на сито. Смесете изварата с нарязания ананас, киселото мляко и добавете от подсладителя, на вкус. Поставете сместа във форми за сладолед. След това, сложете в хладилник, докато се втвърди.

Лек ябълков пай

Съставки

ябълки (700 г)

2 яйца

кафява захар (90 г)

лимонови кори

сол

пшенично брашно (100 г)

обезмаслено мляко

мая (на прах)

пудра захар

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната до 180 градуса Обелете ябълките и ги нарежете на резенчета. Напръскайте ги с няколко капки лимон, за да не станат кафяви Смесете яйцата, захарта, лимоновите кори в купа и сложете една щипка сол. Разбийте с миксер, докато сместа стане еднородна и гъста. Добавете брашното, млякото и маята, и разбъркайте добре. Смесете с по-голямата част от ябълките, като разбърквате с лъжица. Оставете няколко парченца от ябълките настрана. Намажете с олио и брашно тавичката, в която ще печете. Изсипете сместа в тавичката. Украсете с ябълковите резенчета, които сте отделили настрана и след това сложете тавичката във фурната. Печете на 180 градуса, 35 минути. Преди сервиране, украсете ябълковия тарт като го поръсите отгоре с пудра захар.