0

Н астъпват последните дни на Петровите пости. Те продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява с петровска ябълка, а на масата се слага петровско пиле.

Настъпват последните дни на Петровите пости. Те продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява с петровска ябълка, а на масата се слага петровско пиле.

Петровите пости се наричат още „Апостолски”, а навремето – „Пост за Петдесетница”, тъй като възниква по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Всяка година продължителността на този летен пост е различна, поради обвързаността му с Великден. Петровите пости започват от понеделник след Петдесетница. Освен кратък този пост е и сравнително лек, разрешена е консумацията на риба с изключение на сряда и петък. Позволено е хапването на морски продукти и на 24 юни - Еньовден, без оглед какъв ден от седмицата се пада.

В миналото се вярвало, че който не спазва постите ще му се появи краста

Последният ден от постите (28 юни) се спазва строг пост - без олио и вино. През другото време не се консумира месни, млечни продукти и яйца.

По време на Петровите пости сезонни зеленчуци и плодове са: ягоди, череши, кайсии, малини, царирадско грозде, джанки, аспержи, грах, бакла, зелен фасул, пресни картофи, краставици, домати, зелени салатки, репички, моркови, гъби, тиквички, чесън, лук, зелени подправки.

3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим.

Освен това в менюто си можете да включите ориз, зрял фасул, леща, царевица, булгур, нахут, амарант, киноа, просо, жито.