Петролната асоциация плаши със затваряне на данъчните складове от 13 септември

Петролната асоциация плаши със затваряне на данъчните складове от 13 септември

Новите изисквания за видеонаблюдение при данъчните складове принуждават компаниите от Българска петролна и газова асоциация (БПГА) да обмислят затваряне на въпросните съоръжения на 13 септември. Това заяви Светослав Бенчев, юрист на асоциацията цитиран от Investor.bg.

В края на миналата година с промени в Закона за акцизите и данъчните складове парламентът реши в данъчните складове за петролни продукти да има видеонабюдение. Видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места, през които в обектите влизат или напускат транспортни средства, както и да имат възможност за разпознаване на регистрационните номера за идентификация.

„Ако се стигне дотам, че складовете затворят, то ще е заради новите изисквания за видеонаблюдение. И отново - същият казус се получава. Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и в изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога и да кажа точната дата на затваряне – 13 септември 2020 г. Отсега предупреждаваме, за да има готовност обществото и държавата за проблема. И пак казвам - ще инсталираме изискваните уреди, но няма да се справим в поставения срок“, заяви Бенчев.

„Текстът, внесен в Народното събрание за разглеждане, който ще регламентира законово това задължение, е неясен. Следва да се поясни в подзаконов нормативен акт, а именно каква е процедурата, какви са условията за отдаване на вместимости, какъв ще е контролът, кой отговаря при наплащане на акцизните задължения и други важни аспекти, които и сега съществуват, но се регулират в частно-правни договори“, коментира Бенчев.

Според него приемането на предложения в настоящия му вариант текст без промени ще доведе до пълен хаос и проблеми с лицензите и доставките на горива.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.