0

С ега е моментът, в който кокошките сменят перушината си и затова имат нужда от богата на витамини и минерали храна. В този момент те спират да снасят яйца, за да не се изтощят.

Сега е моментът, в който кокошките сменят перушината си и затова имат нужда от богата на витамини и минерали храна. В този момент те спират да снасят яйца, за да не се изтощят.

Ето защо трябва да им се помогне да подсилят организма си с богата храна. За това посъветва пред „Телеграф“ биопроизводителката Петранка Гагова от село Вързулица , Плевенско. Тя отглежда във фермата си плодове, зеленчуци, птици за месо, но си има и малко стадо кокошки, което й снася яйца.

Петранка Гагова е привърженик на природните методи, които не винаги са традиционни в земеделието и животновъдството. Когато разбира, че лимецът е култура, която носи числото на COVID 19, засечено от радиестезистите, решава да си направи експеримент със своите кокошки. Изчаква един месец лимецът да изсъхне, след като го е ожънала. След това го смила и започва да го добавя в храната на кокошките.

За да разбере дали имат специални предпочитания, тя им го поднася отделно от смеските с обикновена пшеница и царевица. Така установява, че птиците предпочитат лимец. Направо налитат на него, разказа тя със смях. Този период на хранене й съвпаднал именно с времето, в което започват да си сменят перушината, но все още носели яйца. Те обаче били по-големи от обичайните, колкото и невероятно да звучи.

Заради времето лехите с пипер в градината започнали да цъфтят и да връзват много по-късно от обичайното. В края на ноември продължавам да бера пипер, а той продължава да цъфти, разказва Гагова. Припомняме, че в това няма нищо странно, защото доматите и пиперът са двугодишни култури и, ако на полето не падне слана, могат да цъфтят и плододават цяла зима.

Ето защо, Петранка не спира и през ноември да вари и пече на огън лютеници. При бушенето на чушките обаче, вместо да изхвърля семките, започнала да ги събира. Така направила, защото си спомнила, че майка й давала навремето на кокошките си семки от домати. Тях получавала при претриване на червения зеленчук за доматен сок.

Така Петранка Гагова започнала да добавя към смеските от зърна и шепи със семки от пипер. Яйцата, които кокошките й започнали да снасят, имали ярко оранжев, почти червен жълтък, като на узрелия пипер, сподели фермерката.

Тя добави, че който си е изсушил коприва през лятото, сега спокойно може да я добавя към храната на птиците. Тя ще им даде сила и ще оздрави имунната им система. Обичайно тя ги храни със зърна и малко креда плюс добавките от семки на домати и пипер сега.

Във Велико Търново отваря първия фермерски магазин
Петранка Гагова живее и работи в село село Вързулица, което се намира между Плевен и Бяла главното шосе. Тя е именно човекът, който е направил първият фермерски магазин във Велико Търново преди години. До ден днешен хората пазаруват с охота, което за мен е най-голямото признание, разказа тя. Тя е защитила патент „Домашно вързулско пиле и още нещо”, чрез който именно продава произведените от нея продукти. Тя е регистрирана по Наредба 26, за да отглежда кокошки за месо, но също е и регистриран биопроизводител.

Пилетата праща в кланица на птицевъдно предприятие и след това ги продава. Отглежда ги подово, но има и изцяло пасищни щастливи кокошки. Отглежда 78 хиляди пилци.

Във фермерския си магазин тя освен пилета, продава и плодовете и зеленчуците, които произвежда. Наскоро от БАБХ са минавали на проверка и не са имали никакви забележки. Една от проверяващите й казала обаче да си продава зеленчука на фермерските пазари. Така и не разбрах, защо трябва да ходя по пазарите, след като си имам магазин, при това един от първите фермерски магазини в страната, попита Петранка Гагова.