Давайте на кокошките лимец за големи яйца
3

Давайте на кокошките лимец за големи яйца

Сега е моментът, в който кокошките сменят перушината си и затова имат нужда от богата на витамини и минерали храна. В този момент те спират да снасят яйца, за да не се изтощят.

Ето защо трябва да им се помогне да подсилят организма си с богата храна. За това посъветва пред „Телеграф“ биопроизводителката Петранка Гагова от село Вързулица , Плевенско. Тя отглежда във фермата си плодове, зеленчуци, птици за месо, но си има и малко стадо кокошки, което й снася яйца.

Петранка Гагова е привърженик на природните методи, които не винаги са традиционни в земеделието и животновъдството. Когато разбира, че лимецът е култура, която носи числото на COVID 19, засечено от радиестезистите, решава да си направи експеримент със своите кокошки. Изчаква един месец лимецът да изсъхне, след като го е ожънала. След това го смила и започва да го добавя в храната на кокошките.

За да разбере дали имат специални предпочитания, тя им го поднася отделно от смеските с обикновена пшеница и царевица. Така установява, че птиците предпочитат лимец. Направо налитат на него, разказа тя със смях. Този период на хранене й съвпаднал именно с времето, в което започват да си сменят перушината, но все още носели яйца. Те обаче били по-големи от обичайните, колкото и невероятно да звучи.

Заради времето лехите с пипер в градината започнали да цъфтят и да връзват много по-късно от обичайното. В края на ноември продължавам да бера пипер, а той продължава да цъфти, разказва Гагова. Припомняме, че в това няма нищо странно, защото доматите и пиперът са двугодишни култури и, ако на полето не падне слана, могат да цъфтят и плододават цяла зима.

Ето защо, Петранка не спира и през ноември да вари и пече на огън лютеници. При бушенето на чушките обаче, вместо да изхвърля семките, започнала да ги събира. Така направила, защото си спомнила, че майка й давала навремето на кокошките си семки от домати. Тях получавала при претриване на червения зеленчук за доматен сок.

Така Петранка Гагова започнала да добавя към смеските от зърна и шепи със семки от пипер. Яйцата, които кокошките й започнали да снасят, имали ярко оранжев, почти червен жълтък, като на узрелия пипер, сподели фермерката.

Тя добави, че който си е изсушил коприва през лятото, сега спокойно може да я добавя към храната на птиците. Тя ще им даде сила и ще оздрави имунната им система. Обичайно тя ги храни със зърна и малко креда плюс добавките от семки на домати и пипер сега.

Във Велико Търново отваря първия фермерски магазин
Петранка Гагова живее и работи в село село Вързулица, което се намира между Плевен и Бяла главното шосе. Тя е именно човекът, който е направил първият фермерски магазин във Велико Търново преди години. До ден днешен хората пазаруват с охота, което за мен е най-голямото признание, разказа тя. Тя е защитила патент „Домашно вързулско пиле и още нещо”, чрез който именно продава произведените от нея продукти. Тя е регистрирана по Наредба 26, за да отглежда кокошки за месо, но също е и регистриран биопроизводител.

Пилетата праща в кланица на птицевъдно предприятие и след това ги продава. Отглежда ги подово, но има и изцяло пасищни щастливи кокошки. Отглежда 78 хиляди пилци.

Във фермерския си магазин тя освен пилета, продава и плодовете и зеленчуците, които произвежда. Наскоро от БАБХ са минавали на проверка и не са имали никакви забележки. Една от проверяващите й казала обаче да си продава зеленчука на фермерските пазари. Така и не разбрах, защо трябва да ходя по пазарите, след като си имам магазин, при това един от първите фермерски магазини в страната, попита Петранка Гагова.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.