Петокурсник от МУ на първа линия в Инфекциозна клиника заради Covid-19

Петокурсник от МУ на първа линия в Инфекциозна клиника заради Covid-19

Петокурсник от Медицинския университет (МУ) е на първа линия в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ заради Covid-19, съобщиха от висшето учебно заведение.

Стефан Иванов е член на Студентския съвет в университета като координатор на комисия по международните отношения и интеграция на чуждестранните студенти. „Винаги съм вярвал във важността на активната позиция в обществото. В началото на пандемията намирам за необходимо да помогна на съсловието, към което скоро ще принадлежа. Като бъдещ лекар смятам, че е нужно да поддържаме колегиалност към лекарите, които ще поемат в най-голяма степен натоварването на здравната система – инфекционистите“, казва Стефан. Той видял съобщението за набиране на доброволци към Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги“ и решението му да се включи съвпадало с възгледите му за нормалното поведение на всеки лекар.

След като се записал, бил два пъти в клиниката за по 3-4 часа, но казва, че има готовност да оказва помощ на пациенти и за по-дълго време.

„Засега основно помагаме на лекарите – при извършване на клиничен преглед, при дискусията на идващите за преглед пациенти. Помагаме и при оформяне на документите, но там все още се обучавам как да работя със системата“, обяснява какво прави по време на дежурствата той. До момента десетки студенти от МУ-Пловдив се отзоваха на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести заради нуждата от медицински кадри за обезпечаване на обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност.

„Стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

В Медицински университет-Пловдив започва кампания „Дарение в натура”, която призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги”. „Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари”, заяви зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева. Информация за кампанията и начините за даряване в натура, могат да се получат на телефони 032/644057, 032/602454 и 0877174402.

Снимка Медицински университет

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.