Петокласниците с 10 учебника по български език (ТЕМАТА)

Петокласниците с 10 учебника по български език (ТЕМАТА)

Учителите избират измежду десетки издателства. Най-много са помагалата за учениците в седми клас – 91

470 са учебниците и учебните комплекти за учениците от първи до седми клас, които са одобрени от образователното министерство за учебната 2020/2021 г. Това става ясно от списъка с помагалата, публикуван на сайта на ведомството. Учителите избират измежду десетки издателства, по чиито учебници да преподават на своите възпитаници. Докато за някои чужди езици като испанския и италианския се предлага само по един учебник, то вариантите за петокласниците и шестокласниците по български език са 10.

Учебните комплекти и учебниците за начален етап са 213. Най-малко са помагалата за първокласниците – 40. За тях обаче и учебните предмети са само шест. „Най-труден“ пък се оказва изборът по математика в първи и втори клас, тъй като учителите могат да избират между 9 варианта на 8 различни издателства.

В прогимназиален етап, който обхваща децата от 5-и до 7-и клас, броят на учебните комплекти нараства. За трите години педагозите трябва

да избират между 257 помагала

Най-много са за седмокласниците, за които общият брой на учебниците и учебните комплекти е 91. По математика например учителите избират между седем издателства в 5-и и 6-и клас и шест – в 7-и.

Педагозите в различните училища правят своя избор по различен начин. В столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ например всички начални учители се събират, за да коментират кой учебник отговаря на техните критерии. Колективът подбира помагала, които да са близки до децата и с по-лек материал. „Търсим учебници, които да имат упражнения, в тях да са включени съвременни текстове, да бъдат разнообразни, да имат интерактивни задачи и електронни варианти“, обясни началната учителка в школото Емилия Паламаркова. Тя смята, че структурата на помагалата не се различава, тъй като следват един и същ учебен план, но

упражненията към тях са различни

В 119-о целият екип от 5 паралелки във випуск работи по едни и същи учебници. По този начин педагозите могат да си помагат взаимно, тъй като следват една и съща методика.

Преподавателите по математика на прогимназистите в училището също се събират и избират заедно учебника, по който ще работят. „Обсъждаме кой учебник отговаря на нашите критерии – как е поднесена теорията и има ли примери, по какъв начин са описани задачите“, обясни учителката по математика Емилия Димитрова. Така с промените в учебните програми и съответно учебниците през годините педагозите работят с различни издателства. Математиците обаче не ограничават материала, който използват в клас, до този в учебника, който са избрали, уточни Димитрова. „От библиотеката вземаме учебници и на други издателства, за да използваме хубави задачи и примери от тях“, сподели тя. Така математиците имат възможност да представят даден урок в клас по най-достъпния за учениците начин. За тези, които имат и избираеми часове по математика,

използвали и допълнителни сборници

и учебни тетрадки, за да могат да се подготвят добре за олимпиади и състезания.

В началото на месеца учители скочиха срещу натиск за избора им на учебници и насочване на вниманието им към конкретно издателство за помагалата, с които ще работят. Това стана след писмо, което председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изпрати до педагозите и областните координатори, които членуват в него. Тя ги призоваваше „в духа на доброто социално партньорство“ да подкрепят въпросното издателство при избора на учебниците за 1, 2, 5 и 6 клас и учебните помагала за 3 и 4 група за детските градини. Емилия Паламаркова обаче коментира, че няма натиск върху учителите при избора им на учебник, по който да преподават. „Ние имаме свободата да изберем учебник и помагала спрямо интересите на децата, които ще обучаваме по тях“, заяви началната учителка от 119-о.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.