0

П ремиерът Кирил Петков проведе тази вечер телефонен разговор с вицепрезидента на Съединените американски щати Камала Харис по нейна инициатива, съобщиха от Министерски съвет.

Премиерът Кирил Петков проведе тази вечер телефонен разговор с вицепрезидента на Съединените американски щати Камала Харис по нейна инициатива, съобщиха от Министерски съвет.

Госпожа Харис благодари на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната.

Mеждувременно по-рано стана ясно, че министърът отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица, което ще бъде фокусирано върху подкрепата за съюзниците от НАТО при бушуващата война край източните му граници с Украйна. Това съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.  Говорителят Джон Кърби съобщи, че Остин ще пътува утре за Брюксел, за да участва в среща с колегите си от останалите членки на НАТО. След това ще посети Словакия, а пристигането в София е добавено в програмата му в последния момент.  В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочи Пентагонът без да съобщи повече подробности.

По-рано през дена Петков разговаря и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика на сигурност Жозеп Борел.