Петков и Василев представиха
3

Петков и Василев представиха "Продължаваме промяната": Какви са принципите им? (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Говорят със 7-8 партии, които ще сложат в коалиция
  • На изборите ще се явят със свои листи
  • Кандидатите им за депутати ще подписват договор за почтеност
  • Целите им: 4 приоритета за следващите 4 години
  • Подкрепят Радев за втори мандат, формацията обаче не била президентска

Бившите министри от служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев представят своя проект, чрез който ще се впуснат в политиката и ще участват на следващите избори за парламент. Формацията ще носи името "Продължаваме промяната".

Какви са идеите и основните принципи, на които ще заложат в нея?

Още на сдването на поста на своя наследник в икономическото министерство, Петков посочи, че с десни инструменти, с които се постигат леви цели. Това на практика показва, че няма да има типичния партиен профил - само ляво, само дясно или пък център.Тогава Петков каза още, че в бъдещия проект ще влязат хора със сериозна експертиза. Все още не е ясен техният мандатоносител, който ще им бъде нужен, тъй като времето за регистрация на нов проект няма да им стигне. Още в събота те публикуваха логото на новата си формация във фейсбук, където проектът вече има и официална страница.

"В последните 4 месеца започнахме промяната и имахме ясни цели", това заяви в началото Петков. Той поясни, че цел 1 била да спрат корупцията. Пример за това била ББР.  Цел 2 - да освободят малкия и средния бизнеса да работи спокойно. Приоритет 3 било да привлекат високотехнологични инвестиции и даде пример със завода в Ловеч. Приоритет 4 – това благоденствие да се разпредели справедливо, като това го показала и последната актуализация на бюджета. "Вие ни познавате. Искаме тези 4 месеца да ги продължим следващите 4 години", каза Петков. Той пояси, че не е важно дали си ляв или десен.  В служебния кабинет имало хора от всякъде. По думите му е важното да си почтен. Именно затова те са готови да работят с всички хора, важното е да са почтени. Именно затова такива ще са и критериите за хората, които влизат в политическия проект. Първият - да имат добра кариера извън политиката и така да са независими хора, вторият - да не са били в повече от една партия, освен тази, третият - да нямат скандали, които не могат да се проверят. За целта всеки ще подпише договор за почтеност, с които ще покажат, че нямат скрити пари. В този договор ще се съдържа разрешение ДАНС, НАП и съответно коалиционният съвет да имат достъп до всички банкови сметки и регистри, за да се види, че няма "скрито-покрито".

Екипът, с който ще работят

При представянете на екипа на новия политически формат стана ясно, че част от хората са работили Министерство на икономиката с Кирил Петков през последните месеци. Първа от екипа им се представи Деница Симеонова, магистър-инженер. Тя заяви, че в момента работи като социален предприемач и желае да бъде променена бизнес средата, която е в момента. Последва я Яна Баламикова, която била част от екипа на служебното Министерство на икономиката. Има опит в икономиката и сферата на биотехнологиите. Калина Константинова пък е завършила в Щатите и Англия. Върнала се в България, била е зам.-министър и "част от отбора на Кирил". Даниел Волер е завършил Телавивския университет и "след толкова години странстване" е установил, че "България е една прекрасна страна, в която искаме да живеем с децата си". Неговата съпруга работи като зам.-министър във финансовото министерство, но също напускала ведомството и нямало да има конфликт на интереси, увери Василев. Следващият човек в екипа им е адвокатът Никола Минчев. Той заяви, че за него е чест да бъде "част от екипа на Кирил и Асен". Относно него Петков уточни, че договорът на кантората, в която работи, с ББР изтича, като банката вече си е избрала друга.

Няма да пипат данъците

На свой ред Асен Василев поясни, че данъците у нас са достатъчно високи и няма нужда да се пипат. Имало достатъчно постъпления за нормално здравеопазване, образование и инфраструктура. Проблемът обаче се криел в липсата на ефективен контрол. "Където има обществени поръчки, голяма част от тях са бил нагласявани. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да искаме истинското качество, ще имаме една наистина богата и успяваща държава", каза той.  Без да пипаме данъците, а просто съберем това, което държавата трябва да събере и сложим контролните механизми и спрем течовете, всичко може да се случи", каза Василев. Това по думите му ще се отрази и на бизнесите, които ще започнат да работят по-добре. Василев поясни, че 10 години е живял в чужбина и тук му харесва най-много. "Ако си оправим средата, изчистим си държавата, ще можем да се гордеем с България каквато е, а не само с миналото. Това е което искаме направим. Това не може да го направят само 1-2 или 8 човека. Ако искате помогнете", каза Василев.

Кирил Петков пък поясни, че сигурно следващите седмици ще се чуят много неща за тях.  Той увери, че никой освен екипа му, няма право да говори от името на новата партия: "Ако чуете от някой друг, че нещо иска от вас, имайте предвид, че това най-вероятно е някакъв вид атака или компромат". "Вярвайте ни. Последните 4 месеца показахме, че имаме смелостта да атакуваме, имаме отбора, ще го направим", каза Петков.

С кой ще си партнират и кой ще бъде мандатоносителят?

Целят се в коалиция на почетните от поне 120 депутати в следващия НС

Василев отговори, че за него идеята да се включи в политиката се зародила, когато започнал да работи с 46-я парламент. Там видял желание нещо да се промени, а от друга  страна - невъзможност да се постигне консенсус и това, което започнали като служебен кабинет, да бъде продължено от нормално правителство. Тогава си говорили с Петков и заяви, че явно това е начинът, колкото и да не са подготвени. Не знаел, че у нас има толкова партии. Много им се обадили, за да предложат да са мандатоносители. Уточни, че МИР не е след тях. В момента били в разговори с няколко - около 7-8 формации и най-вероятно ще са в коалиция, за да запазят името "Продължаваме промяната". На по-късен етап ще стане ясно с кои точно партии ще се явят на изборите, като отказа да посочва имена.

На въпроса дали ще приемат заявката за партньорство с ДБ, Василев поясни, че всички, които споделят техните принципи, са готови работят с тях. "Истината е, че следващото правителство на България ще е коалиционно", каза той. Изтъкна обаче, че според него е важно да има избор, за който ще се гласува. По думите му при тях има баланс между дясната и лявата визия. По думите му е важно, след като да се влезе в НС, да се сформира управление и те са готови да работим с хората, споделящи техните възгледи.

Радан Кънев: Можем да се преборим за първото място с формацията на Петков и Василев

Бабикян подкрепя идеята за обединение на ИБГНИ, ДБ и Петков-Василев

Манолова: Призовавам за обединение ДБ и формацията около Петков и Василев

На въпрос как ще намерят толкова хора за листите си, Петков обясни, че благодарение на курсовете, които с Асен Василев водят от 14 години, имат 681 души – успешни млади хора от всички краища на България, които покриват изискванията им. Част от екипа им идва именно от тези курсове. Петков на поясни, че да работят в екип и да не ги е страх, са двете важни качества и посочи зад него двете свои зам.-министърки.

Василев заяви,че няма да вземат структури от никоя партия. Петков напомни, че са говорили последната седмица с 7 партии. На тези срещи са им заявили, че имат нужда от регистрация, за да имат шанс за следващите избори. На тези срещи ги уверявали, че ще се самофинансират. По думите му в следващия НС ще има над 120 депутата в т.нар. "коалиция на почтените". Заявиха, че се стремят да управляват страната. Въпреки това те не посочиха с кои точно партии ще си сътрудничат след изборите в новото НС. Петков само заяви, че има лица и в ляво или дясно, с които биха работили. Въпросът не бил на брандиране или маркетиране, а дали може да се сформира коалиция на почтените. По думите му въпросът е да напълнят НС с почтени хора. Василев на свой ред поясни, че имат два основни критерия за подбора на тези партии, с които ще се явят на вота - да не искат пари и да не искат места в листите.

За Румен Радев и той ли стои зад тях?

"Този проект е консултиран с мен и Кирил, с никой друг", това пък отговори Василев на въпроса дали зад тях не виси сянката на Румен Радев. Кандидатът им за президент е Румен Радев, каза Василев и поясни, че като политическа партия ще го подкрепят за втори мандат.Петков отрече категорично да са президентска партия. "Ние много го харесваме, защото през последните три месеца ни каза - имате пълната свобода на действие и не получихме нито един телефонен разговор - не правете това", заяви още Петков. Призова хората да не вярват с емисари, които се събират от тяхно име.

За канадското гражданство?

Петков коментира и казуса му с канадското гражданството, като напомни, че на 20 август са го уведомили, че трябва да си вземе документите от Букурещ, но не е могъл да отиде до там, тъй като бил зает с много ангажимент. Посочи, че двамата с Василев ще бъдат в листите за депутати. Петков добави, че на изборите ще се явят със свои листи, но биха се радвали на партийно единомислие с други формации "за едно бъдещо управление". Василев пък поясни, че в техните листи ще работят с нови хора.

За финансирането на новата формация?

Всички средства, с които ще се финансират ще са прозрачни, декларира Петков. Не биха приели пари, от някого, с който не искат да работят.Петков поясни, че неговите любими фирми са тези с експортен потенциал, които не зависят от БГ политиката за своя успех. Това биха били и евентуалните места, от където биха взели средства. Той заяви, че "вратата е затворена" за "инвеститорите в политическата партия", които срещу това биха поискали политическо влияние. "Ще приемем пари , които са чисти и без цена", каза Петков. По думите му повечето държавни служители не са корумпирани, просто във ведомствата имало по няколко човека през които минават парите. Той поясни, че където са могли са сигнализирали и са ги сменили и даде пример със сменения борд на ББР. Добави, че за 4 месеца не им е стигнало времето,но обеща за 4 години да ги направят.

Бъдещето на маришкия басейн?

Двамата коментираха и бъдещето на маришкия басейн, по която тема се разминават със служебното правителство. Те в текущия им вид няма как да продължат да работят. Едно от решението, заложено в плана е газификация на турбините. На среща с ЕК той заявил, че няма да пусне газификация и да се финансират 1,2 млрд., но след години ще бъдат в същото положение като с въглищата. Според него има и други решения, които да се обследват. По думите му е огромно престъпление, че сме подписали заявката за намаляване на вредните емисии и то без да сме си подготвили домашното. Това било различието и с енергийното ведомство. Екипът на Атанас Пеканов пък тръгнал с идеята за газификацията, защото това било що годе готово.

Относно ваксинацията и здравната криза, Василев и Петков отговориха, че са ваксинирани и призоваха всички да го направят.

"Резултатите на НАП последните 4 месеца говорят много ясно за компетентността и почтеността", каза Василев. Поясни, че дълговете, натрупани от фирмата на Спецов, са от преди той да стане нейн управител.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.