По 3115 км пътища ще се плаща тол такса от първи март. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Авромова, след като правителството одобри списъка на републиканските пътища, за които ще се събира такса за изминато разстояние.

“Това са 803 км автомагистрали и 2312 км пътища първи клас”, уточни Аврамова и допълни, че с нулева ставка ще бъдат пътищата втори клас.

Регионалният министър каза, че се е приела и тарифата съгласно ангажиментите поети към транспорния бранш. “Новото е, че за пътни превозни средства с алтернативни горива ще се плаща 50 на 100 от таксата за Евро 6”, съобщи министърът.

Относно напрежението за въвеждането на винетки до населените места около София Аврамова съобщи, че по нареждане на премиера Бойко Борисов всички общини, които не искат да имат винетки, ще може да се освободят от тях като поемат ангажимент за ремонта на пътищата.

“Общините ще може да изпратят до АПИ писмо, в което да посочат дължината на пътя, който искат да бъде освободен от таксуване с винетка. Тама те трябва да поемат разходите по поддържане на съответната пътна мрежа”, обясни Аврамова.  Тя разкри, че напрежението в населението места около София е довело до вандалски прояви, изразени в отрязване с флекс на рамка на тол системата. Ремонтът й ще струва над 100 хил. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искаме от Брюксел финансова подкрепа за транспортния сектор

Транспортният сектор изпитва спешна нужда от европейски финансови инструменти, които да гарантират бързото възстановяване на компаниите, засегнати от мерките срещу COVID-19. Това се казва в писмо, изпратено от  министър Росен Желязков до европейския комисар по транспорта Адина Валеан, съобщиха от ресорното министерство.

Съветът на ЕС одобри на първо четене пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

Съветът на ЕС е приел днес на първо четене промените в правилата за товарните превози. Новите правила ще подобрят условията на труд на водачите, ще въведат изисквания за командироването на международни водачи и ще обновят разпоредбите за достъпа до пазара на товарни автомобилни превози.