Раздор в кабинета! Аврамова: Екоминистърът хвърля хаотични разсъждения

Раздор в кабинета! Аврамова: Екоминистърът хвърля хаотични разсъждения

"Екоминистърът Емил Димитров хвърля хаотични разсъждения - докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки.". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова от парламентарната трибуна в отговор на критиките към МРРБ на министър Емил Димитров-Ревизоро, който предупреди за задаваща се водна криза в Бургас.

По-рано на думите му отговори и земеделският министър Десислава Танева.Аврамова посочи, че язовир "Камчия" е язовир, който захранва голяма част от Източна България. "Всички знаем, че захранва двата големи града Бургас и Варна. Във връзка с намаления обем на водата в язовир Камчия през месец октомври внесох в Министерски съвет мой доклад на оперативно заседание, в който предложих язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обособени като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване", обясни Аврамова.

Според нея щом Димитров, който извади наява очевидния раздор в кабинета смята, че Бургас е в бедствено положение и че трябва там да бъде положен подхода в Перник, имало ред и закон, по който това трябва да се случи.

"Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас. Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание и от медиите, в които има участие. Нека се обърне към бургазлии, които сега притесни и вся страх в хората и да каже има ли вода в язовира, защото той управлява водите в язовирите в България. Има ли вода в язовира. Тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза?", попита тя.

По думите й това, което днес било направено е да всява страх в хората в Бургас. "Ние не управляваме в МРРБ водата в язовира, ние мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и работим по нея, така че макар че това е работа на МОСВ, министърът на околната среда и водите, издава месечните графици", добави тя.

Тя изтъкна, че можело да бъде намалено подаването към Варна, можело Варна да работи известно време на помпения режим от деривация "Китка", можело да се намали ползването от язовир "Камчия", да се обърне 80 % от деривация "Китка" по помпен начин и останалите от "Камчия" ,за да има вода за по-дълго време.

Аврамова посочи, че е предвидена възможността ВиК Варна да бъде подпомогнато, така че да издържи на високата цена на добиването чрез помпи и да няма проблем с цената на водата. "Така че докато ние работим върху темите, които вълнуват и българските граждани, върху темите, върху които имаме задачата, някои се упражняват в театрални постановки", допълни още Аврамова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.