Петима се борят за място в гимназия

След 7-и клас в елитните училища

Петима се борят за място в гимназия

Математическите без квоти за момичета и момчета, Немска и Испанска пак най-желани

По петима ученици ще се борят за място в елитните гимназии тази година. Това прогнозираха пред „Телеграф“ директори, които вече подготвят приема след 7-и клас.

И съобщиха, че кандидат-гимназистите са около 60 000, като близо 10 000 от тях влизат в битка за столичните училища.

Първенци

СМГ, Първа немска гимназия, ТУЕС, Втора немска гимназия, Испанската гимназия са първите пет училища с най-висок бал за учебната 2020/2021 г. Очакванията на експертите са, че те ще запазят лидерските си позиции. Именно за тях се очаква най-голямата борба – по петима за място. Ако искат да попаднат в челната десетица, родители и ученици да имат предвид, че конкуренцията ще е едно към четири, а за останалите едно към три. Първа английска, Втора английска гимназия, Френската, 22-ро училище и 31 СУЧЕМ бяха в топ 10 по най-висок бал. Според експерти разместванията тази година ще са минимални, въпреки усилията на МОН да насочи кандидатите към професионалните гимназии. Учители обаче коментират, че балообразуването в различните училища е различно, което е фактор някои от тях да не попадат в елитната класация въпреки сериозната конкуренция за тях. Тази година НВО по БЕЛ е на 16 юни, по математика на 18 юни.

Желания

Проверка на „Телеграф“ в статистиката на РУО-София показа, че балът зависи и от профила на паралелката в съответното училища. Като цяло в най-желаните езикови гимназии най-ниският за момичета е 450 при максимален 500, а за момчета 420 при максимален 500. При тях се удвояват оценката от НВО по БЕЛ и математика, като се взема и тази от дипломата по тези предмети. В математическите гимназии обикновено няма квоти за момичета и момчета. Тук по-голяма тежест има оценката от НВО по математика, която се утроява. Най-желана от години е СМГ, като балът за миналата година е 487 точки. В момента гимназиите в София са подали документи с искане за брой и профили на паралелките си. Очаква се през март да стане ясно кое училище колко и какви класове ще има. Средно между 5 и 7 паралелки с по 26 деца са предложили директорите на РУО, показа проверка на „Телеграф“. В Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) се надяват през новата учебна година да приемат осмокласници в 7 паралелки. Пред „Телеграф“ зам.-директорът Деница Кожухарова съобщи, че традиционно най-висок е балът за двете с математика и информатика. Едната е с английски език, другата с немски. Балообразуването за тези две паралелки ще бъде три пъти НВО по математика, веднъж НВО по БЕЛ, оценките по математика и БЕЛ от дипломата, каза г-жа Кожухарова. За тези две паралелки балът е като в СМГ, коментира зам.-директорът на НПМГ.

Притеснения

Директори на езикови гимназии пък изразиха притеснение от намерението на МОН да свие езиковите паралелки, въпреки че според експерти това ограничение ще важи само за средните училища с изучаване на чужди езици, а не традиционните езикови гимназии. „Абсолютно протестирам с това да сме в една група със средни училища, които имат профил чужди езици. Не сме еднакви“, коментира пред „Телеграф“ Зорница Йончева, директор на Испанската гимназия в София. Ние, Английската, Немската не може да сме със средни училища, които предлагат паралелка чужди езици „испански“, „немски“, „английски“, но нямат ангажимента да предлагат предмети на тези езици, допълни тя. Г-жа Йончева обясни, че при обсъждането на план-приема с другите директори и началника на РУО не е било направено разграничение, а и в документите, изпратени от МОН, също нямало такова. Макар и да не попадат в първата десетка, балът за паралелки в някои средни училища е колкото техния. В Столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ например за първата, най-желаната – софтуерни и хардуерни науки, е около 400 спрямо данни от миналата година. И тук по-голяма тежест има НВО по математика, а квоти по пол няма. Новата учебна година училището, което е на 14 място в елитната класация, ще приеме 78 деца в три паралелки след 7-и клас. Два от класовете са с компютърна насоченост, а другият с профил – изобразително изкуство.

Увеличават паралелките в Бургас

В последните три години се наблюдава положителна тенденция за увеличаване броя на учениците, завършващи 7-и клас, показват данните на експертите от РУО. В сравнение с 2020 броят им през 2021 е с 300 ученици повече, което се равнява на близо 10 паралелки, съобщи Флагман. В област Бургас държавен план-прием за учебната 2021/2022 година предлагат 54 образователни институции. Предложението е 150 паралелки, от които 61 професионални STEM паралелки, 28 профилирани STEM паралелки, 33 професионални паралелки и 28 профилирани паралелки. Цифрите дават възможност на експертите да предложат увеличение на броя на паралелките за учебната 2021/2022 г. със 7 повече от предходната година, определени на 143 паралелки. 

21 пловдивски школа с нови професии

В 21 училища в област Пловдив ще има нови професии за съответното учебно заведение. В СУ „Никола Вапцаров“ и в СУ „Паисий Хилендарски“ това е „Графичен дизайнер“. В СУ “Димитър Матевски“ и СУ „Софроний Врачански“ новата специалност е „Електронна търговия“, а в СУ „Свети Седмочисленици“ – „Туристическа анимация“, съобщи plovdiv-press.bg.

През следващата година в Пловдив ще се изучава и новата професия „Монтажник на водоснабдителни и канализационни мрежи“ в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. В план-приема са заложени общо 24 дуални паралелки, като 6 са нови.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.