Прокуратурата: Петима кандидат-депутати са купували гласове (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Прокуратурата: Петима кандидат-депутати са купували гласове (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Използвани са 3 схеми: "индианска нишка", "корпоративна", "чрез застъпници"

Петима кандидат-депутати са уличени в купуване на гласове, съобщи градският прокурор на София Илиана Кирилова. Тя и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха брифинг по темата.

В Софийска градска прокуратура са образувани 4 дела за купуване на гласове. Престъпленията са извършени на различни места в страната. Двама от петимата кандидат-депутати са задържани за 72 часа, 1 е с мярка за неотклонение "подписка", а двама са със "задържане под стража", потвърдено на две съдебни инстанции. Цената на глас е била различна - на някои места в страната - 20-30 лв., а на други - 80 лв.

След разрешение на наблюдаващите прокурори от СГП бяха съобщени подробности за група за купуване на гласове, която използвала

пълната палитра от схемите за изборната търговия.

По делото са събрани голям обем от доказателства. Всички участници в нея са привлечени като обвиняеми, само един от тях не е с мярка за неотклонение „задържане под стража”, потвърдена на две съдебни инстанции. За разкриване на престъпната дейност е съдействал свидетел, който вече е със защита от Бюрото по защита при главния прокурор.

Първоначално делото е било образувано и водено в Районна прокуратура – Пловдив за група за купуване на гласове. Събрани са доказателства и са повдигнати 3 обвинения. По време на разследването са събранни данни и за участие на човек с имунитет към момента на извършване на престъплението  - кандидат за народен представител. На това основание делото е изпратено по компетентност в СГП, тъй като тя е единствената, която може да разследва деяния на лица с имунитет.

От събраните писмени и гласни доказателства, СРС-та и др. се установява, че групата е действала в периода от 6 февруари т.г. до датата на изборите – 4 април. Групата е действала в цялата страна. Структурата й е била пирамидална. На върха на пирамидата стои организатор, който е ръководел действията й. Той е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан-станция и кабелна телевизия. Той е поддържал връзка с неформален лидер на партия чрез телефон, онлайн приложения или видеовръзка. Организаторът е свеждал получената информация и разпореждания от лидера към участниците в групата. Комуникацията между самите участници в групата е ставала чрез пряка връзка. Предварително

били закупени и раздадени мобилни телефони със сим-карти

и комуникацията била единствено чрез тях. За организатора са събрани безспорни доказателства, че той е провел множество конспиративни срещи за координацията между участниците в групата. Няколко срещи е имало в София, в Пловдив, в Карлово, в Петрич и др. градове в страната. Участници в групата са били 3-ма – един кандидат-депутат, другият е бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник-кмет на община и настоящ общински съветник, и третият – човек със силно влияние в ромски квартали.

Финансирането на групата се е осъществявало

от човек, който в момента е в страна извън ЕС.

Събрани са доказателства, че финансирането е трябвало да бъде по следната схема – парите от тази страна е следвало да бъдат изпращани в Турция, а оттам средствата да бъдат транспортирани до България от „мулета”. Получайки парите, организаторът на групата е трябвало да ги разпределя между участниците, а те да ги раздават на хора, които трябвало да набират купувачи на гласове или директно на такива, които са обещали да гласуват за тази партия.  

Участниците в групата работели по няколко схеми. Първата е: членовете на групата издирвали и установявали връзка с влиятелни лица на местно ниво с райони предимно с ромско население. На тях били обещавани пари, за да осигурят гласоподаватели за тази партия. В различни районе на страната са предлагани различни суми – някъде цената н аглас достигала до 80 лв., а на други места – по 20-30 лв. за глас.

В деня на вота гласуването е трябвало да стане по т.нар. индианска нишка. Гласоподавателят пускал в урната попълнена бюлетина, а празната бюлетина, която вземал от член на СИК, предавал на застъпника, който от своя страна я попълвал и предавал на следващия гласоподавател. Друга схема, по която работели участниците в групата е т.нар. корпоративна схема. Те издирвали и установявали връзки със собственици или управители на фирми, на които също обещавали пари, за да уговорят своите работници или служители да гласуват за пособената политическа партия.

Например, в разследването има данни и доказателства, в които собственик на завод за перилни препарати в Пловдив се срещал с член на групата. На него му били обещани пари и съдействие при бъдещо кандидатстване по европрограми, за да уговори работниците да грасуват за въпросната партия. Има и доказателства, че ръководителят на групата лично е финансирал издаването на документи за самоличност на част от работниците в това предприятие. Трета схема, по която работела престъпната група, е чрез застъпниците.

На всеки застъпник се заплащало и допълнително 100 лв.,

а той трябвало да отведе до урната поне по 3 гласоподаватели.

В домовете и колите на участниците в групата са намерени множество тефтери и списъци на бъдещи гласоподаватели, съдържащи лични данни. Иззети са мобилни телефони и лаптопи. Назначени са графическа и техническа експертиза. Организаторът е с мярка „задържане под стража”, потвърдена на две съдебни инстанции. Двама от участниците в групата също са оставени в ареста. Един е с „подписка”. Членът на групата, който е бил кандидат-депутат, не е влязъл в парламента и след изборите вече няма имунитет.

Образувани са и други досъдебни производства за групи, които са създадени за купуване на гласове и които са в различен етап на разследване.

В навечерието на парламентарните избори на 4 април т.г. прокуратурата, ДАНС и МВР са извършили множество действия за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Били са установени групи, които се занимавали с лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми чрез предлагане на имотни облаги да осигурят гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Анализът на образуваните досъдебни производства сочи известен спад на регистрираните престъпления против политическите права на гражданите и този спад се дължи на предприетите преванивни мерки, отчетоха от прокуратурата.

За първи път по Закона за мерките срещу изпирането на пари, по искане на прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лева, а при претърсвания са иззети суми в различни валути общо за над 383 000 лв., т.е над 800 000 лв. не са били включени в опитите за изборната търговия. Участниците в престъпните групи

са оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

В Софийска градска прокуратура в момента се водят 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите. Те са започнали в други съдебни райони, но тъй като тях участват хора с имунитет като кандидати за народни представители, то делата са подсъдни на Софийски градски съд.

Петима в групите са били кандидати за народни представители. Двама от тях са задържани с постановление на прокурор до 72 часа, един е с мярка за неотклонение „подписка”, а останалите двама са с мярка „задържане под стража” на две съдебни инстанции. Разпитани са свидетели, иззети са телефони, компютри, на които предстои да бъде назначена техническа експертиза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.