0

М удността на брюкселските чиновници създава пречка за бързия зелен преход на селското стопанство.
Това е заключението, до което стигат проучвания, проведени от университета във Вагенинген, както и научни институти в Германия, Швейцария и други страни.

Мудността на брюкселските чиновници създава пречка за бързия зелен преход на селското стопанство.
Това е заключението, до което стигат проучвания, проведени от университета във Вагенинген, както и научни институти в Германия, Швейцария и други страни.

Те разкриват, че Регламентите на ЕС правят ненужно скъпо, тромаво и отнемащо време приемането на нови средства за биологична защита на растенията. В резултат на това навлизат на пазара по-малко биопрепарати - базирани на микроорганизми.


Строги
Такива подобни резултати са публикувани и в научното списание BIOCONTROL 2019.
Изследвания на група учени под ръководството на Юрген Кьол с участието на Килс Буен, Роджер Колнар и др. се фокусират върху значението на някои условия на ЕС за приемането на логични средства за защита на културите.
Важно заключение на проучването е, че изискванията на ЕС са прекалено строги в голям брой от случаите при одобряването на такива продукти.
Може да отнеме понякога 5 години, докато се приеме един нов биологичен пестицид.
Бактерии
Екипът публикува и материали за механизма на действие на различните микробиални активни вещества (гъби, бактерии, вируси). За защита на културите и рисковете, свързани с тях.
Учените от различни страни са категорични, че биологичните средства за растителна защита трябва да се оценяват по различен начин от химическите продукти за тази цел.
Това в момента не се случва.
Устойчиво
За да се предприемат конкретни стъпки от всяка страна-членка на ЕС към устойчиво селско стопанство, биологичните пестициди трябва да се приемат бързо. Това се налага повече от всякога, за да може в земеделието да се предлагат повече алтернативи на химическите препарати, правят извод учените.
Всеки европеец знае, че биологичното земеделие, което е зеленият преход, носи само ползи за качеството на повърхностните води
и биоразнообразието, а това е фундаментът на живота, заключава научният екип.