Пети сме по производство на велосипеди в ЕС

Търсенето у нас нараства

Пети сме по производство на велосипеди в ЕС

Над 12 млн. нови колела в ЕС през 2020 г.

България е на пето място в Европейския съюз по производство на велосипеди, става ясно от последните данни на Евростат за 2020 година. Според тях в страната през миналата година са произведени 484 хил. велосипеда, но спрямо 2019 година има намаление - тогава в страната са били произведени 666 хил. велосипеда.

Причината е пандемията от коронавируса, обясняват едни от големите производители в страната.

Заради ограниченията износът е бил свит

но пък вътрешното търсене се е увеличило, става ясно от публикации на сайта на компанията. От края на 2020 година производителят има нов приоритет - производството на електрически велосипеди, и разширява завода си в пловдивското село Рогош със сумата от 4 млн. лева. Инвестицията получи сертификат за клас А от Министерството на икономиката през 2019 година.

Планове за производство на електрически велосипеди има и другият голям производител в страната, чиято база също е в Пловдив. Компанията има капацитет за производството на 400 хил. конвенционални велосипеда годишно и към 95% от производството е предназначено за износ към страните от ЕС.

Като цяло в ЕС няма спад на производството на велосипеди през 2020 година. Данните на Евростат показват, че през миналата година

в общността са произведени над 12 млн. броя

като спрямо 2019 година има ръст от 1,2%. Лидер в производството е Португалия с 2,6 млн. произведени велосипеда.

От Евростат отчитат големите различия в страните от ЕС по отношение на производството на велосипеди. В Дания например през 2020 година са произведени едва 1500.

Нидерландия, в която колелото е традиционен начин за придвижване, е произвела 334 хил. велосипеда през миналата година. Това представлява близо двоен спад спрямо 2019 година, е видно още от статистиката.

За някои от страните в ЕС, сред които Белгия, Латвия и Румъния, статистиката за производството на велосипеди е конфиденциална за 2020 г. Данните на Евростат за 2019 г. показват, че

в северната ни съседка са произведени 525 хил. велосипеда

а в Белгия - 48 хил.

По данни от последните години в София използващите велосипед за придвижване, за да стигнат до работното място, са между 1 и 2 процента и по този показател сме много по-назад от западните столици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.