За пет получени в Районната избирателна комисия Пловдив – град сигнали за нарушения информира нейният председател Илиян Иванов. Той уточни, че нито един от тях не е свързан с купуване на гласове.

Един от сигналите, който е получен, е бил устен и е бил, че жена от Секционната комисия си е изцапала с мастило ръцете при ваденето на печата. Това е станало в секция в училище „Найден Геров” в „Столипиново”. Жената много се е притеснила и се е опитала да си измие ръцете с хипохлорид. Били й дадени и ръкавици, за да може да продължи работата си в комисията. Проверката на 16-та РИК на място установила, че жената стояла настрана от комисията си и нищо не правела заради мастилото по ръцете си. „Това е нормално и не е умишлено действие. И аз самият си изцапах ръцете, когато вадех нашия печат”, коментира Иванов.

Вторият сигнал е за 42-ра секция в район „Тракия” и е бил за една от машините за гласуване. Двама души са упражнили правото си на вот, след което машината се е развалила. На място бил повикан техник, за да отстрани дефекта. Той направил опит да я пусне отново, но не успял. „Двата гласа остават на флашката, но проблемът е, че машината няма как да извади окончателния протокол и секционната комисия няма да може да обобщи резултатите”, каза председателят на 16-та РИК.

Другият сигнал бил за агресивен мъж без бадж, който нахлул в друга секция в Пловдив. Той искал от членовете на СИК да покажат баджовете си, а когато те поискали неговия, се развикал. Така и не било установено дали мъжът е застъпник или наблюдател, защото си тръгнал.

Другите два сигнала били за агитационни материали в близост до училище в „Столипиново” и за агитация на чужд език в школо, близо до Аджисан махалата в центъра на Пловдив. И двата сигнала били проверени и била установена липса на нарушения. При първия материалите били залепени не в изборния ден, а при втория мъж обяснил на своя родственица къде е избирателната й секция.

127 членове на секционни комисии от общо 4137 не отишли за началото на изборния ден в Пловдив, съобщи още Илиян Иванов. По думите му причините тези хора да не се явят, не са ясни. Предполага се, че са се успали. Те обаче веднага били заменени с други и това не се е отразило на началото на изборния ден в Пловдив.

Трима – четирима секретари от секционни комисии декларирали, че не желаят да носят материалите в РИК. Било им обяснено, че няма как да откажат, тъй като са длъжностни лица и най-малкото, което може да им се случи при такъв отказ, е глоба от 1500 лева. Хората обаче били непреклонни и не искали да висят с часове пред РИК – Пловдив.

По темата: избори
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

10 месеца условно за покупката на гласове за евровота в Търговище

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

Жена, купувала гласове за политическа партия на изборите за Европейски парламент, е получила осъдителна присъда след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в Търговище, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева.