0

З а пет получени в Районната избирателна комисия Пловдив – град сигнали за нарушения информира нейният председател Илиян Иванов. Той уточни, че нито един от тях не е свързан с купуване на гласове.

За пет получени в Районната избирателна комисия Пловдив – град сигнали за нарушения информира нейният председател Илиян Иванов. Той уточни, че нито един от тях не е свързан с купуване на гласове.

Един от сигналите, който е получен, е бил устен и е бил, че жена от Секционната комисия си е изцапала с мастило ръцете при ваденето на печата. Това е станало в секция в училище „Найден Геров” в „Столипиново”. Жената много се е притеснила и се е опитала да си измие ръцете с хипохлорид. Били й дадени и ръкавици, за да може да продължи работата си в комисията. Проверката на 16-та РИК на място установила, че жената стояла настрана от комисията си и нищо не правела заради мастилото по ръцете си. „Това е нормално и не е умишлено действие. И аз самият си изцапах ръцете, когато вадех нашия печат”, коментира Иванов.

Вторият сигнал е за 42-ра секция в район „Тракия” и е бил за една от машините за гласуване. Двама души са упражнили правото си на вот, след което машината се е развалила. На място бил повикан техник, за да отстрани дефекта. Той направил опит да я пусне отново, но не успял. „Двата гласа остават на флашката, но проблемът е, че машината няма как да извади окончателния протокол и секционната комисия няма да може да обобщи резултатите”, каза председателят на 16-та РИК.

Другият сигнал бил за агресивен мъж без бадж, който нахлул в друга секция в Пловдив. Той искал от членовете на СИК да покажат баджовете си, а когато те поискали неговия, се развикал. Така и не било установено дали мъжът е застъпник или наблюдател, защото си тръгнал.

Другите два сигнала били за агитационни материали в близост до училище в „Столипиново” и за агитация на чужд език в школо, близо до Аджисан махалата в центъра на Пловдив. И двата сигнала били проверени и била установена липса на нарушения. При първия материалите били залепени не в изборния ден, а при втория мъж обяснил на своя родственица къде е избирателната й секция.

127 членове на секционни комисии от общо 4137 не отишли за началото на изборния ден в Пловдив, съобщи още Илиян Иванов. По думите му причините тези хора да не се явят, не са ясни. Предполага се, че са се успали. Те обаче веднага били заменени с други и това не се е отразило на началото на изборния ден в Пловдив.

Трима – четирима секретари от секционни комисии декларирали, че не желаят да носят материалите в РИК. Било им обяснено, че няма как да откажат, тъй като са длъжностни лица и най-малкото, което може да им се случи при такъв отказ, е глоба от 1500 лева. Хората обаче били непреклонни и не искали да висят с часове пред РИК – Пловдив.