Жители на пет села от родопската яка в пловдивска област се вдигнаха за пореден път на протест срещу кариера за добив на инертни материали над село Белащица. Хората се събраха пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив, за да изразят несъгласието си с думи на новоизбрания кмет Павел Михайлов, който бе казал, че щял да бъде медиатор между инвеститора и населението.

Поредното нагнетяване на общественото напрежение дойде, след като концесионерът поиска разширяване на терена с нови 50 декара. Хората от петте села искат прекратяване на концесионния договор от две години насам, тъй като според тях добивът на инертни материали и камионите за превоз рушат инфраструктурата и мърсят околната среда.

Градоначалникът обаче на самия протест отрече да се е отмятал от предизборните си обещания да затвори кариерата, като този четвъртък подкрепи недоволството на хората.

„Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община”, заявиха протестиращите. „Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община „Родопи”  ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година. Тъй като думата „медиатор” нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът  и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. „Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор”, обясни кметът.

След това Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите. Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено  протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите  на околната среда и енергетиката.

„Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община „Родопи” като ръководство  и хората сме от една страна”, изказаха мнение кметът и  гражданите. На мястото на протеста бе и областният управител Дани Каназирева, която заяви, че ще бъдат извършени всички проверки на концесията в Белащица и добави, че ще се проведе обществено обсъждане във връзка с разширяването на кариерата.  Тя обеща още в понеделник да събере всички контролни органи - „Басейнова дирекция”, РИОСВ, ВиК, за да бъде взето решение.

В Пловдив беше и бившият омбудсман Мая Манолова. „Този протест трябва да бъде пред сградата на Министерството на енергетиката. Щом има нарушение на концесионния договор, тази концесия трябва да бъде прекратена”, заяви тя. Манолова обеща, че с екипа си ще  разгледат  всички документи и заедно с ръководството на община „Родопи” ще предприемат съответните действия. „Трябва да се спре кариерата и съм сигурна, че вие няма да го позволите“, коментира Мая Манолова относно кариерата в Белащица. Пред протестиращите тя препоръча да се проведе местен референдум, защото  гражданският натиск е  надежден коректив  за възстановяване на справедливостта”, заяви тя.

Междувременно стана ясно, че в следобедните часове в четвъртък кметът на община "Родопи" Павел Михайлов и кметът на община Пловдив Здравко Димитров ще посетят кариерата над село Белащица. Очаква се на място и премиерът Бойко Борисов.

По темата: кариера
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

26 с коронавирус в Пловдив

26 са болните от Covid-19 в Пловдив и областта, съобщи областният управител Дани Каназирева след заседание на Медицинския щаб.