Пет пъти по-малко сезонни работници

Пет пъти по-малко сезонни работници

Четири медицински кадри сме внесли през 2020 г.

Коронакризата удари търсенето на граждани от трети страни в сезонната заетост у нас. От началото на 2020 г. до момента Агенцията по заетостта е регистрирала сезонна заетост до 90 дни на 2475 чужденци, граждани на трети държави.

Това е пет пъти по-малко спрямо получилите разрешение за същия период на миналата година, когато е регистрирана сезонна заетост до 90 дни за 11 443 чужденци. Това става ясно от данни на Агенцията по заетостта, предоставени на „Монитор“.

От началото на 2020 г. до момента Агенцията по заетостта е дала възможност за достъп до пазара на труда на четирима граждани на трети държави за наемането им на длъжности в сектор здравеопазване. За същия период на миналата година сме внесли два пъти повече медицински кадри от чужбина – осем.

От агенцията разясняват, че най-много са санитарите, следват ги зъболекарите, а


само един лекар специализант е избрал


да работи в страната ни за периода 2019 – 2020 г.

За да работят у нас чуждите медици съгласно действащото законодателство, за упражняване на професия и за заемане на медицински длъжности, е необходимо признаването на професионалната квалификация на чужденците, което е в правомощията на компетентния орган по съответната регулирана професия. В конкретния случай това е Министерството на здравеопазването. Признаването на професионална квалификация по


регулирана професия, придобита в чужбина

от лице, желаещо да я упражнява в Република България, става с издаване на удостоверение от съответния компетентен орган. С него се удостоверява съответствието на придобитата в чужбина професионална квалификация с изискванията на съответните нормативни актове.

Междувременно стана ясно, че нивата на безработицата у нас плавно спадат въпреки коронакризата. Равнището на регистрирана безработица в страната през октомври е 6.9%. Агенцията отчита спад от 0.3 процентни пункта в сравнение с предходния месец септември и ръст с 1.3 пункта спрямо година по-рано. В края на месец октомври регистрираните безработни в бюрата по труда според административната статистика на Агенцията по заетостта са 227 909, което е с 8149 лица по-малко от септември. На годишна база увеличението е с 45 380 лица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.