Рязък спад на откритите огнища на африканска чума по домашните прасета отчете земеделският министър Десислава Танева след заседанието на правителството.

Тя уточни, че през юли са открити 28 огнища, докато през този месец до момента те са само 5. “Към днешна дата са открити 33 огнища на африканска чума. В последните две седмици няма нито едно регистрирано огнище на заболяването при домашните свине. Очевидна е тенденцията на рязък спад. Надяваме се тя да продължи и да нямаме повече огнища”, добави Танева.

Министърът съобщи още, че държавата отпуска 28 млн. лв. за покриване на разходи за борбата с болестта.


“Парите са за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи


свързани с прилагането на мерките за борбата с африканската чума по свинете от БАБХ, за дезинфекция и унищожените суровини и фуражи. Всички мерки, които предлагат ветеринарните власти са съгласно стратегия за борба с болестта на ЕС”, уточни Танева. По думите й, средствата поискани от ЕК на 14 август са част прогнозните разходи, като 75% от тях се очаква да бъдат съфинансирани от Европейската комисия след съответните проверки и одити.

„При дивите свине регистрираните случаи на АЧС са 52.

Във връзка с тях са обявени 43 инфектирани зони в 10 области.

Има изготвен план за годината за депопулиране до влизане в норма от 0,3 на хектар. За тази година през ловния сезон има поставени 450 капана. Резултатите от отстрела има близо 2000 диви свине намаление на популацията“, поясни земеделският министър.

Тя добави, че от вторник у нас е помощна комисия на експерти от ЕК, като в момента са на посещение в Северна България. „Ще продължи 3 дни. Всички препоръки, които получим ще се съобразим. Подготвяме 14-та годишна експертна среща на тема АЧС. На 10 септември комисар Витянис Андрюкайтис, по здравеопазване е потвърдил присъствието си на откриването й. Очакваме и 5 министри от Европа“, каза още Танева.

Относно компенсацията от 300 лв. за стопаните, които са умъртвили животните си, министърът каза, че изплащането им ще започне от 1 септември.

По темата: чума свине
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Овцевъди и козевъди получиха 16 млн. лв. за Кампания 2019

ДФ „Земеделие“ преведе и първия транш от общо 15 775 520 лева на 6 963 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3), за Кампания 2019.

Японци с интерес към пчелните продукти и млякото в Сливенско

Японска компания проявява интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти в Сливенско. Това съобщиха от областната администрация, където днес представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти са се срещнали с областния управител Чавдар Божурски.

Потвърдиха африканска чума при дива свиня в Русенско

Потвърден е нов случай на африканска чума при дива свиня в Русенско. Положителна се е оказала пробата, взета от отстреляно прасе в землището между селата Пепелина и Широково, стана ясно на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе.