Пестим от газ над 70 млн. лв. годишно от „Балкански поток“ (ОБЗОР)

Пестим от газ над 70 млн. лв. годишно от „Балкански поток“ (ОБЗОР)

Борсата за търговия с горивото с нови сегменти от 2 януари

Над 70 млн. лв. ще спестяват българските потребители от доставка на руски природен газ всяка година. До това ще доведе променената входна точка за „синьото гориво“ за България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, посветен на темата.

От 1 януари 2020 г. вместо досегашната Негру вода, входна точка за руския природен газ ще бъде Странджа-2. Промяната е по предложение на „Газпром“, а след направени анализи от българска страна, става ясно, че доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. „Икономията идва от спестен разход за пренос и капацитет през Румъния, и от по-ниски разходи за капацитет през Странджа-2“, поясни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов като напомни, че през юни румънският оператор завиши тарифите си за газовата 2019-2020 г., което остави бизнесът недоволен. Освен променена входна точка,

части от договора за доставка също бяха изменени.

Те са основно технически като вече вместо с календарна година, ще се работи с газова година, с газово денонощие, а ценообразуването ще е в енергийни единици.

На година България ще получава по 2.9 куб. метра млрд. природен газ. „Газопреносната система на „Булгартрансгаз“ е готова да приеме тези количества от новата входна точка“, увери шефът на дружеството Владимир Малинов. Необходимата инфраструктура от 11 км газопровод от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ е изградена и работи, а вчера са приключили и последните проверки на двете страни по готовността им да се промени входът. Преносът към Северна Македония и към Гърция ще се запази на база подписани договори за резервирани количества до 2030 г. Изборът на входна точка обаче зависи от самия ползвател на услугата.

„Вървим с ускорени темпове“, заяви ресорният министър във връзка със строежа на Балкански поток. Петкова се похвали, че се работи по трасе от 150 км, което е разделено на 3 участъка. Към момента са доставени

17 539 тръби за 215 км от трасето.

Над 50 км пък е разнесената тръба по трасето, а цели 35 км са вече заварените тръби. Малинов изтъкна, че над 110 км от полосата е почистена от хумус и подготвена за строителство. От 2 януари борсата за търговия с природен газ пък ще има нови платформи. Те ще са за многостранна търговия и ще включват краткосрочен сегмент, дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта Петкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.