Пещерен бит в мразовитата панелка

Пещерен бит в мразовитата панелка

Обитателите на панелките и не малка част от останалите българи всяка зима ставаме съвременни хора от ледниковата епоха, криещи се в пещерите. Паднат ли температурите под нулата, се навличаме дори вкъщи с по 3 чифта чорапи и се завиваме с по няколко одеяла.

Вече не се учудваме от обсъжданото в момента ново поскъпване на парното. Сигурно е излишно да казваме, че то ще ни опразва джоба не само през зимата, но се задава и ново дране с изравнителните сметки през лятото. Пак ще умуваме как да се сгреем в градските панелки, които със или без изолация продължават да са студени.

Така се стига до ситуация, в която всеки се спасява както може. Някои използват стари печки от времето на соца или направо минават на дърва или въглища. Други залагат разни духалки, които вършат прилична работа за има-няма година-две, а след това е време да се купи нова. Други, които са традиционалисти и пестеливи по природа и възпитание, просто се навличат, мислейки, че само това ще помогне да се отърват от излъчващия студ железобетон.

Как да не се запита човек за какво, аджеба, седят тия железарии в стаите, наречени парно, дето нито греят, нито са изгодни? Да запълват само тъй или иначе тясното пространство и да са поредната глупост в панелката, която трябва да се чисти, когато може просто да я изхвърлим, както е редно да се направи.

Оставете вие поскъпването, друго искам да напомня, макар силно да се съмнявам някои от вас да са забравили, като визирам конкретно ощетените. Става въпрос за едни пари, които уж трябваше да си получим обратно. Светна ли ви крушката за какво става дума? Припомням, че на 8 декември 2020 г. ВАС взе решение, с което задължи топлофикациите да върнат надвзетите суми от грешно изчислени цени след 2017 г. на абонатите. Нека попитам: колко си ги получиха? А колко са тези, които още чакат? Сами се досещате какви са отговорите на тези два въпроса. Категорично и студено - „не“. И това прави ситуацията още по-плачевна.

Убедена съм, и то на 100%, че всеки един от нас има поне по един приятел или познат, в чийто вход парното е спряно с общо съгласие на живеещите. Как мислите - за да са модерни ли са го направили? Или причината е просто липсата на достатъчно пари у домакинствата, за да се плащат космическите сметки, начислявани срещу услуга със съмнително качество.

Стане ли въпрос за парно, все се сещам за старата класика в българското кино - филмът „Топло“, в който живеещите в кооперация имат голям зор и при тях да се вкара това благо на цивилизацията. Днес обаче ситуацията е точно обратната и все търсим начин да изхвърлим тия железарии през прозореца и да се отървем от заробващите условия, дори това да ни превърне в зъзнещи пещерняци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.