Песен за считания за светец ясновидец от новозагорското село Коньово дядо Влайчо , изпята преди пет години от велинградчанката Мария Нонева – Мичона се радва на неочаквана популярност в Интернет дни преди честването за 120-та годишнина от рождението на пророка.

Изпълнителката е автор на музиката и текста, твърди че се вдъхновила за творбата си докато изучавала учението на Учителя Петър Дънов и случайно разбрала за делото на Влайчо Жечев, станал преживе известен като „Пророка на народа“ заради отказа си да получава пари за добрините си.

Макар че от няколко години песента на Мичона е в Интернет едва напоследък е станала обект на особен интерес, само за месец тя е била прослушана от близо 10 000 меломани, а с наближaването на датата 15 август, когато ще бъде честването в родното му село всеки ден броят на интересуващите се расте лавинообразно.Стотици са вече и почитателите му в социалната мрежа, където наскоро е създадена и специална страница под наслов „ Дядо Влайчо - безсребреник и пророк на народа“, където новозагорката Златина Великова публикува откъси от своята книга „Ясновидецът“, разказваща за живота и чудесата му.

„Очаквам на 15 август в Коньово да пристигнат хиляди хора, някои от тях са свързани с Бялото братство, защото дядо Влайчо и бил считан за наследник на Петър Дънов, а други защото вярват, че в предсказанията му има много истина.“, коментира кметът на Нова Загора Николай Грозев, който е инициатор за изграждането на мемориалния комплекс „Дом на Доброто“ в Коньово. Мемориалът ще отвори официално вратите си навръх православния празник Голяма Богородица, тогава ще бъде показан и новият паметник на дядо Влайчо , дело на скулптора Благовест Апостолов.Бронзовата фигура е приседнала върху огромна морена в съседство с няколко пчелни кошера в характерната поза с която е приемал стотиците търсили преживе лек и съвет за тревогите си.

Все още е под въпрос дали на честването ще присъстват свещеници въпреки че в  близост до музейната сграда е изграден и параклис на името на свети Стефан, в който стенописите са работа на трима от най-добрите великотърновски художници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докторите с право да откажат лечение на агресивни пациенти

Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи за следващите три години.

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.