Няма какво да добавя, освен да кажа, че тези, които ме плюят, разбират от морско спасяване, колкото кучето ми от астрономия“.

„При положение, че съм проектирал операции по спасяване и съм спасил над 20 потъващи кораба, участвал съм в много спасявания на бедстващи хора и в създаването на националното и международно морско законодателство, кавалер съм на високи чуждестранни ордени, юбилейни медали за гражданска доблест, а за 2018 година съм определен за номер 1 в света по принос за морското спасяване и т.н., няма какво да добавя, освен да кажа, че тези, които ме плюят, разбират от морско спасяване, колкото кучето ми от астрономия“.

Така лаконично отговаря на своите критици председателят на Булсар, к.д.п. Никифор Герчев във връзка с набиращия сила скандал, разразил се при продажбата на спасителния кораб „Перун“. Поводът за острото му изказване е сблъсъкът по казуса между организациите, които не подкрепят ръководството на ИА „Морска администрация“ и други, които го подкрепят.

След като старите варненски морски вълци скочиха срещу продажбата на „Перун“, като я нарекоха национално предателство, последва писмо в подкрепа на ИАМА от Бургаската морска асоциация и Клуба на моряка и ветерана в Бургас, публикувани от специализираното издание maritime.bg. Пак там кап. Герчев отговаря на своите опоненти, като отбелязва, че в протеста срещу продажбата на „Перун“ са участвали на живо около 70 души, плюс подкрепата на още от 50 други морски лица.

Снимката със 17 души от протеста е на хора от екипажа и близки на „Перун“, уточнява кап. Герчев, като обяснява, че „нямахме за цел да масираме протеста, а цивилизовано да кажем, че извършваната продажба на „Перун“, прилича досущ на престъпен елемент на мулти-корпоративна международна организирана престъпна група, целяща окончателно унищожаване на националната морска спасителна служба с първоначално заемане на salvage-нишата от подставената фирма „Мултрашип“, която е „Full member” на  ISU.

При което, тези действия могат да се определят, като престъпление по служба и двойствено подбудителство, към грубо погазване на националното и конвенционално морско законодателство, което категорично разпорежда създаване и поддържане на такава служба, която да изпълнява добросъвестно и точно държавните функции в сферата на хуманитарното и имуществено спасяване“, посочва кап. Герчев.

Той цитира факти и обстоятелства за дейността на ИА „Морска администрация“ и нейния шеф Живко Петров, като коментира спасителната операция „Елга-1“, пълната информация за която обещава да предостави на ДАНС и Прокуратурата. Става въпрос за стойността на спасителното възнаграждение от около $1 млн., от което за държавата остават трохи.

„Щетите за държавата са много сериозни, а начина по който е извършена операцията, нечестен и недопустим. От правна гледна точка е извършено грубо нарушение на нацоналното законодателство“, пише кап. Герчев.

„Под достоинството ми е да коментирам примитивните представи на някои хора за морското спасяване, които говорят за общ дефицит на морска култура. Но съм длъжен да попитам за колко сребърника са продали съвестта си на онези, които преди два века баламосваха аборигените с огледалца и мъниста, а сега говорят за „европейски ценности“, добавя още председателят на „Булсар“, к.д.п. Никифор Герчев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трайно безработни почти няма, сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия

Трайно безработни почти няма. Това сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия. Докладът е изготвен по поръчка на Община Варна от  Института за пазарна икономика и е под надслов „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града.

Офталмолозите във Варна вече имат предпазни шлемове

Уникален предпазен шлем за офталмолози бе създаден във варненската Университетска болница за очни болести във Варна. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение, проф. д-р Христина Групчева, цитирана от Радио Варна.

95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на карантината.