0

Н аградата „Светове и цветове“ в категорията „Печат и интернет медии“ на Шестия журналистически конкурс, учреден от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България получи нашата колежка от в. „Монитор“ Ирина Гигова.

Наградата „Светове и цветове“ в категорията „Печат и интернет медии“ на Шестия журналистически конкурс, учреден от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България получи нашата колежка от в. „Монитор“ Ирина Гигова.

Тя бе отличена за очерк за актрисата Ева Волицер и нейния проект за музикален спектакъл на старинния испански език ладино „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“. В същата категория и направление – „За екология, култура и традиции“, бяха номинирани още две известни дами на перото – Оля Ал-Ахмед от БТА и Гергина Дворецка, автор на сайта „Европа и светът“. В категорията за телевизия наградата спечели предаването на БНТ „Култура.БГ“, а за радио – певицата Мирослава Кацарова, водеща на предаването Desafinado, посветено на латиноджаза, по Джаз FM.

Целта на конкурса е да се популяризират и откроят журналистически постижения на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, които отразяват важни обществени теми и обръщат специално внимание на сближаването на културите. Чрез конкурса сдружението отдава почит на двама рано напуснали ни колеги, допринесли много за разширяване на контактите между страната ни и испаноезичните държави – Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Ненапразно две от наградите носят техните имена. Самите отличия представляват дипломи, както и книги от личните библиотеки на двамата, дарени от техните семейства.

След официалната част по награждаването, в което се включиха топдипломати от Испанското посолство в София, както и посланиците на почти всички латиноамерикански държави у нас, имаше и танци под звуците на латиномузика в изпълнение на Янко Константинов и групата Los Diablos Reunion.