Перник, Стара Загора и Кюстендил с най-много средства от ЕС за енергиен преход

Перник, Стара Загора и Кюстендил с най-много средства от ЕС за енергиен преход

Перник, Стара Загора и Кюстендил са областите в България, за които са предвидени най-много средства от фонда на ЕС за енергиен преход. Това отбелязаха пред журналисти евродепутатите Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и Цветелина Пенкова (БСП/СД), съобщи БТА.

За нашата страна са предвидени 1,3 млрд. евро и това е сред най-големите отпускани суми, посочи Новаков. Той изрази убеденост, че преминаването към чиста енергия и запазването на работните места в енергетиката могат да вървят успоредно.

Възможно е Варна и Сливен също да бъдат включени в разпределението на средствата, отбеляза Пенкова. Целта е да се подпомогнат регионите, зависими най-много от изкопаеми горива и особено от въглища, добави тя. По нейните думи средствата от ЕС могат да се използват и за инвестиции в инфраструктура за пренос на природен газ, която по-късно да послужи за работа с водород.

Новаков заяви, че от гледна точка на енергийната и националната сигурност е важно България да продължи да използва залежите от изкопаеми горива, но по европейските правила. Той добави, че нашата страна е зависима от тока, произвеждан от въглища и обвърза прочистването на добива на енергия с въвеждането първо на нови технологии за работата на ТЕЦ. Новаков определи българските въглища като национално богатство. Трябва да се има предвид, че преквалификацията на миньорите е по-особена, отколкото при другите хора, каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.