В Перник заради водната криза бедствено положение най-вероятно ще бъде обявено в петък. Това потвърди за „Монитор“ кметът Станислав Владимиров след заседанието в сряда на кризисния щаб.

Според прогнозите на експерти от водния сектор, яз. „Студена“ се очаква да достигне мъртъв обем в средата на февруари. До тогава трябва да бъде ремонтирана пречиствателната станция, така че да може да се черпи вода през основния изпускател на водохранилището.

„След въвеждането на режима се вместихме в препоръчаният от МОСВ разход от 1 млн. куб. м. на месец За съжаление, нивото на язовира продължава да пада с бързи темпове“, обясни Владимиров. Очаква се от правителството ще бъдат отпуснат пари освен за ремонта на пречиствателната станция и за изграждането на съоръжение, което да хване води от Витоша и да вкарва по 100 л. в секунда в язовир „Студена“. Същото количество ще постъпва и от Владайския канал.

По думите на кмета, на сесията в четвъртък ще присъстват експерти от „Софийска вода“ и те ще бъдат питани дали е възможно да се направи тръбопровод от София към Перник. „Ако е възможно, ще започнем преговори“, заяви председателят на Общинския съвет Димитър Колев, цитиран от местни медии. Той уточни, че това няма да е дългосрочна връзка, а само докато се напълни язовир „Студена“. Връзката ще е надземна. За да се случи тя обаче, е необходимо да се вземат решения от общинските съвети на Перник и София.

Относно предстоящите промени на цената на ВиК услугите в страната от 1 януари, прокуристът на водното дружество в Перник Камен Каменов, обясни, че няма да имапоскъпване за абонатите в миньорския град. Причината е, че цените залегнали в инвестиционния план са пределни и всеки директор на водно дружество може да работи и под максимално разрешеното ниво.

„Най-рано в края на годината или началото на другата ще предложим точно с колко по-ниска цена ще могат да плащат изрядните абонати на дружеството“, обясни той за „Монитор“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бройлерите най-евтини в Сливен, най-скъпи - в Добрич

На борсите в Сливен и Стара Загора бяха най-ниските цени на замразените пилета в края на миналата седмица, а най-високи - в Добрич. В най-големия град на Южна Добруджа бройлерът е вървял на едро средно по 4,95 лв./кг, а под Сините камъни и Града на липите - по 3 кинта. Разликата в цената на едро е почти два лева, сочат данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

По-лесно сменяме доставчика на интернет или телефония

В случай, че потребителите ползват интернет, мобилни и фиксирани услуги, те ще може да променят доставчика на някои от отделните компоненти, като ще дължат неустойка само за частта, която прехвърля към конкурентен оператор. Това е записано в предстоящите промени в Закона за електронните съобщения, с които в националното законодателство се въвеждат нормите на Европейския кодекс за електронни съобщения.

За седмица краставиците на едро поевтиняха с 5,4%

За последната седмица, спрямо предходната от зеленчуците най-голямо поевтиняване от 5,4% е отчетено при оранжерийните краставици до 3.88 лв./кг, следвани от: доматите от внос (-3.7% до 2.33 лв./кг) и зрелият кромид лук (-3.6% до 0.81 лв./кг), сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).