Перник на воден режим от 18 ноември

Перник на воден режим от 18 ноември

Перничани ще трябва да зареждат вода в туби и кофи от 18 ноември. Местното ВиК дружество предлага да се въведе режим в населените места, които се снабдяват от язовир „Студена“, тъй като нивото на водата в съоръжението е спаднала драстично.

Чешмите ще текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. При условие че няма дъжд, този график е предвиден да остане в сила до април, обяви на пресконференция управителят на дружеството Иван Витанов.

По думите му нивото на водоема към днешна дата е 5,655 млн. куб.м при максимален 25,2 млн. куб.м. Притокът е 29л/сек., разходът е 829 л/сек. Загубите са 80 л/сек. Витанов отрече да е правено каквото и да било изпускане на "Студена" в рамките на едногодишен период. Според него, за да тръгне вода към чашата на язовира, е необходимо да вали ежедневно поне една седмица.
Заради засушаването са се появили и много аварии, понеже почвата се е свила тръбите са започнали да се пукат. През последните три месеца са били отстранявани над 300 повреди по ВиК мрежата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.